Poslovna scena
StoryEditor

Podzemno skladište plina kreće u novu investiciju

09. Svibanj 2012.

Predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Miljenko Šunić pozvao je sve koji određuju cijene i tarife plina da se konzultiraju sa strukom i naprave transparentne usporedbe kako bi te cijene i tarife imale smisla sada i u budućnosti.

Šunić je to rekao u početku 27. međunarodnog znanstveno-stručnog susreta stručnjaka za plin u Opatiji, na kojemu do 11. svibnja sudjeluje oko 500 stručnjaka i znanstvenika iz 14 zemalja.- Plinski sustav Hrvatske gradimo za 6,5 milijarda, a u njemu sada cirkulira 3,5 milijarda prostornih metara plina godišnje, pa je jasno da je to mala količina za sve troškove - rekao je Šunić ističući da je, uz to, drugi problem dosta nepravilna raspodjela cijena energenata između plina, električne energije i toplinske energije.Napominje kako je raspodjela u plinskom lancu nepravilna, tako da najlošije prolaze oni na dnu pa su ‘neke distributivne mreže danas u vrlo opasnom stanju‘. Premalo se investira u rekonstrukciju, rekao je dodavši da je prije razlog tome bio u komunalnim poduzećima, ali da je u zadnje vrijeme ‘netko tko određuje tarife tako škrt da je ukupna cijena plina u Hrvatskoj manja od subvencija za neki obnovljivi izvor‘.

Šunić je rekao da će se neki projekti obnovljivih izvora zaustaviti upravo radi nekih subvencija, dodavši da je bilo nepojmljivo da je subvencija za solarnu energiju bila tri kune, a cijena plina ispod tri kune.- Moram reći, budući da ima puno stranih ulagača koji su uzeli koncesije u Hrvatskoj, da su dobili tarife za plinofikaciju Dalmacije i priobalja te da razvijaju projekte od 500, 600, 700 milijuna kuna s tarifom od 50 lipa po prostornom metru - kazao je dodavši da bi se moglo dogoditi da neki prekinu koncesije i odu. Zaključio je da se svi boje da će cijene plina rasti, a da nove učinkovite tehnologije danas smanjuju potrošnju plina toliko koliko će cijena rasti.

Izvršni direktor u Ini Tomislav Thur kazao je da prednosti otvaranja hrvatskog tržišta mogu biti višestruke za gospodarstvo i za potrošače te da je za to potreban jasan zakonski okvir. Važno je što će se događati od 1. listopada, od početka plinske godine, rekao je pojasnivši da je ‘važno da povlašteni kupci znaju pod kojim će uvjetima moći kupovati prirodni plin i drugo‘.

Predsjednik Uprave Plinacroa Mladen Antunović istaknuo je da su najvažniji planovi te tvrtke vezani za projekt LNG terminala, za Južni tok te Jonsko-jadranski plinovod. Moramo se povezati sa Srbijom, pojačati interkonekciju sa Slovenijom kao i s BiH te napraviti dva podzemna skladišta - jedno za vršno opterećenje, a jedno strateško, rekao je. Direktor Podzemnog skladišta plina Krešimir Malec najavio je novi investicijski ciklus od 180 milijuna kuna, s ciljem sigurne i pouzdane opskrbe. Istaknuo je da jedino podzemno skladište plina Okoli nema sposobnosti za pokrivanje vršnih potrošnji te da zbog toga treba pokrenuti izgradnju skladišta u Grubišnom Polju.- U Ministarstvu gospodarstva poduprli su naše planove za razvoj i sigurnost sustava - rekao je Malec ističući da će se sustav razvijati i dogradnjom postojećeg skladišta Okoli te izgradnjom novog strateškog sezonskog podzemnog skladišta plina.

16. travanj 2024 11:53