Poslovna scena
StoryEditor

Pokrenut proces jednostavnijeg pristupa novcu iz EU fondova

11. Lipanj 2015.

Izgleda da je Europska komisija, nešto kao i pravda, spora, ali dostižna. Odavno je poznato koliko su procedure za apliciranje i dobivanje sredstava iz strukturnih fondova komplicirane, ali tek je ovog tjedna Komisija odlučila napraviti nešto u vezi s tim.

Štoviše, u međuvremenu je prošlo nekoliko godina krize u kojima bi mnogim članicama lakši pristup tom novcu napravio veliku razliku u životu, ali bolje ikad nego nikad. Naravno, to još ne znači da su procedure postale preko noći lakše, već da je osnovana skupina na visokoj razini koja će se pozabaviti problematikom simplifikacije tegobnog procesa. Cilj je smanjiti administrativni teret korisnicima pet strukturnih i investicijskih fondova, što uključuje Europski regionalni razvojni fond, Europski socijalni fond, Kohezijski fond, Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj te Europski fond za pomorstvo i ribarstvo.

Junckerov plan

Šef grupe bit će bivši potpredsjednik Komisije Siim Kallas, a predviđeni radni vijek skupine bit će tri godine, u kojima će se detaljno pozabaviti s pet prioriteta, objasnili su iz Komisije. Kao prvo, taj panel stručnjaka bavit će se olakšavanjem pristupa fondovima za mala i srednja poduzeća, problemom krcanja dodatnih zahtjeva i prepreka na nacionalnim razinama (tzv. goldplating), pojednostavnjivanjem refundiranja troškova (posebno sporan koncept zbog kojeg mnogi na kraju ostanu bez novca), promoviranjem upotrebe modernih tehnologija u procedurama (npr. E-kohezija u okviru Kohezijskog fonda) i, na kraju, analiziranjem implementacije projekata iniciranih na lokalnoj razini. Sve to, očekuju u Komisiji, trebalo bi rezultirati konkretnim preporukama. Riječ je o samo jednom u nizu elemenata unutar jedne od najvažnijih inicijativa Komisije otkada je vodi Jean-Claude Juncker.

Revizori su već upozoravali

Želja je ovog sastava europske vlade smanjiti administrativne prepreke, eliminirati nepotrebna pravila i pojednostavniti postojeće procedure. U tom konkretnom slučaju, želja je pomoći državama članicama izgraditi administrativni kapacitet, smanjiti teritorijalne razlike i pomoći regijama koje zaostaju da uhvate korak. A nije ni loše za džep, Europski revizorski sud u niz je navrata u svojim izvješćima upozoravao da jednostavnije procedure znače mani rizik od pogrešaka, generiraju uštede i povećavaju izvjesnost za korisnike, nešto što i nije bilo teško zaključiti.

18. svibanj 2024 11:40