Poslovna scena
StoryEditor

Posljedice će se osjetiti od Agrokora do Triglava

06. Lipanj 2015.

Prvog dana nakon što je poslovnom scenom odjeknula vijest da rovinjski TDR preuzima British American Tobacco vrijednost dionice Tiska (koja je bila u opadanju) porasla je za 20 posto. U priopćenju koje je Adris poslao medijima navedeno je da kupoprodajni ugovor s BAT-om podrazumijeva preuzimanje duhanskog i maloprodajnog biznisa: TDR, Istragrafiku, Hrvatske duhane te maloprodajne lance iNovine i Opresu, ali se Tisak nije spominjao.

No transakcija, kako kažu u Adrisu, podrazumijeva preuzimanje i 25,86 posto Adrisovih dionica u Tisku. Drugim riječima, većinskom vlasniku Tiska, Agrokoru, BAT istodobno postaje partner u Tisku i konkurencija u maloprodaji s iNovinama. Poslovni analitičari ne vjeruju da BAT ima interesa u maloprodaji i distribuciji, već da će najvjerojatnije za taj dio portfelja tražiti strateške partnere, moguće i u regiji. Komentirali su i visinu transakcije u vrijednosti od 505 milijuna eura za koju misle da je realna, no da je Adris možda mogao ‘iskamčiti‘ i više zbog tvornice cigareta u Iranu.TDR je bogata tvrtka, ima dosta imovine, pozicionirala se u izvozu, no već joj dulje trendovi u duhanskom biznisu ne idu na ruku. Dobit kontinuirano pada, u četiri godine s 375 na 149 milijuna kuna. Liberalizacijom tržišta ušla je i konkurencija, koju je godinama uspješno svladavala, a općenito duhansko tržište ne čeka svijetla budućnost jer trošarine na duhan mogu biti samo sve veće, a broj potrošača se zbog velikih nepušačkih kampanja smanjuje. Mnogi će se detalji, kao i posljedice ove velike poslovne transakcije u Hrvatskoj, tek vidjeti s vremenom, no otvorila su se pitanja na koja mnogi željno iščekuju odgovore.

U ugovoru piše da je BAT obvezan zadržati proizvodnju i radnike pet godina te osigurati 50 milijuna eura u slučaju prijevremenog zatvaranja tvornice, pa se mnogi pitaju hoće li se tih 50 milijuna aktivirati i hoće li BAT zatvoriti proizvodnju u Hrvatskoj. Hrvatski duhani koji okupljaju kooperante TDR-a također su navodno u strahu jer predviđaju da će se BAT riješiti dosadašnjih dobavljača, proizvođača kojih BAT u svijetu ima više od 100 tisuća. Bit će sigurno zanimljivo i promatrati što će Adris, na čelu s Antom Vlahovićem, sada bogatiji za pola milijarde eura, s tim novcem dalje napraviti. Analitičari u šali kažu da se Slovenci već tresu od straha bez kojeg će bisera ovaj put ostati. (

20. travanj 2024 11:56