Poslovna scena
StoryEditor

Prate rastuće potrebe energetike zasnovane na obnovljivim izvorima

24. Siječanj 2016.

Poslovanje Tvornice turbine Karlovac recept je tržišnog opstanka. Fleksibilnost proizvodnje zasnovana je na visokoj stručnosti i inovativnosti, a diverzifikacija proizvodnje u kriznim vremenima potvrđuje i istinitost drevne mudrosti koja kaže “nikad sva jaja u istu košaru”.

Bez obzira što je preživjela višegodišnji pad konjukture dočekala je oporavak u brodogradnji na koju je orijentirana svojim programom brodske opreme. Tvornica turbine Karlovac tako prati rastuće potrebe energetike bazirane na obnovljivim izvorima. U skladu s time u potpunosti je razvila projektno proizvodni program parnih turbina snage do 10 MW elektičnih, kakve su uz prateću opremu bitan dio kogeneracijskih termoelektrana na biomasu, poglavito na sječku dobivenu od otpada u drvnoj industriji.

TTK je kao proizvođač parne turbine i prateće opreme bio dio klastera hrvatskih proizvođača predvođen s TPK-EPO koji je izgradio i instalirao Be-To Glina, kogeneracijsku toplanu i energanu na biomasu snage 1,2 MWe i 4,8 MWt za grupaciju Šerif export-import u Glini. Prema riječima Damira Schillera, direktora TTK-a, sada se s nestrpljenjem iščekuje hoće li braća Amor i Elmor Baraković, vlasnici i direktori Šerifa, odabrati grupaciju u kojoj je TTK ili konkurentsku grupu za gradnju nove Be-to Glina, snage 5MWe i 15 MWt.

- Mislim da smo s gradnjom prve Be-TO Glina ispunili sva očekivanja investitora jer ona već pola godine radi u skladu s projektom, pa se nadamo i dobivanju i ovog većeg posla, no, uskoro ćemo doznati koga su u Šerifu odabrali, kaže Schiller.

Za to vrijeme proizvodi se parna turbine snage 2 MWe i 5 MWt za kogeneracijski toplanu za drvnu industriju “Sava” u Staroj Gradišci u vlasništvu Mate Ravlića, kojem će to biti treća energana na biomasu. U očekivanju daljnjih narudžbi iz škverova, TTK sukcesivno isporučuje vrijednu brodsku opremu i za drugi tanker za prijevoz kemikalija za Trogir Maritime koji za svoju flotu gradi Brodotrogir Danka Končara.

01. srpanj 2024 15:58