Poslovna scena
StoryEditor

Preuzimanje spasilo Bambija

31. Ožujak 2013.

Ivančica, vodeća hrvatska tvrtka u proizvodnji obuće, preuzela je svoga konkurenta, poznatog proizvođača dječje obuće Bambi.

Kako je priopćeno, Ivančica je izvršila dokapitalizaciju Bambija i time stekla upravljačka prava i većinski vlasnički udio. Vrijednost transakcije nije poznata, a neslužbeno se doznaje da je riječ o 51 posto udjela koji je Ivančica, na čelu s Nadicom Zver, stekla u varaždinskoj obiteljskoj tvrtki Bambi.

- Uoči ulaska u EU dva vodeća hrvatska proizvođača obuće za djecu, Bambi i Ivančica s brendom Froddo, odlučili su udružiti svoje dugogodišnje znanje i iskustvo u izradi dječje obuće te sinergijom pružiti još više i bolje za svoje kupce. Snagom obiju kompanija iskoristit će se svi pozitivni potencijali kako bi se stvorila snažna strateška pozicija na tržištu, osigurao širi i kvalitetniji raspon proizvoda s dugoročnim ciljem stvaranja najboljega maloprodajnog lanca dječje obuće i odjeće u Hrvatskoj i regiji - poručuju iz Ivančice, dodajući da će tim poslovnim potezom obje kompanije ojačati svoju poziciju na tržištu i nastavit kontinuirano raditi na razvoju novih proizvoda i strategije multikanalne distribucije.Mogući razlog preuzimanja su i Bambijevi problemi s likvidnošću u zadnje vrijeme, o čemu svjedoče brojni poslovni partneri. Stručnjaci za preuzimanja i spajanja kažu da takve transakcije sada najviše iniciraju banke.

U sljedećih nekoliko mjeseci izvršit će se pripajanje glavnih poslovnih procesa i ljudskih resursa Bambija u Ivančicu, što uključuje i integraciju svih distributivnih kanala obje tvrtke i njihov jedinstveni nastup na tržištu prodaje i nabave. Poslovnim procesima i razvojnim strategijama u budućnosti će upravljati Ivančica, a vlasnici Bambija, obitelj Soldo, povlači se iz tvrtke. U Upravi Bambija, na funkciji članice, ostaje Ariana Pomper, ali čelni čovjek će doći iz Ivančice.Inače, Ivančica je tvrtka koja bilježi stabilne prihode i blagi rast dobiti u zadnjih par godina (2011. prihod 88 milijuna kuna, a dobit 4,5 milijuna kuna), zapošljava 718 ljudi, vrlo je nisko zadužena i 68 posto prihoda ostvaruje u izvoznim poslovima na 19 tržišta. Cipele Froddo mogu se kupiti na više od 300 prodajnih mjesta u Hrvatskoj i svijetu, ali stabilnsot poslovanju Ivančice i dalje daju doradni poslovi za njemačkoga kupca. Bambi drži jaču poziciju na domaćem tržištu nego u izvozu, iako ima tvrtke u Srbiji i Sloveniji. Bambi je nekoliko puta manja kompanija od Ivančice i prema broju zaposlenika, trenutačno ih je 210, i prema razini prihoda i dobiti (2011. prihod 27,5, a dobit 1,3 milijuna kuna) koji, za razliku od Ivančicinih, zadnjih godina padaju.

04. svibanj 2024 11:03