Poslovna scena
StoryEditor

Privatizacija CO pred odgodom zbog preslabih ponuda?

17. Srpanj 2013.

Početkom svibnja na Vladinom ProInvestu financijski ministar Slavko Linić obećao je da će do kraja toga mjeseca sigurno biti poznati modeli privatizacije HPB-a i Croatia osiguranja kako bi se najesen proračun mogao popuniti planiranim kapitalnim prihodima

Dva i pol mjeseca poslije modeli nisu poznati, o kupcima se samo nagađa, o cijeni i udjelima također i, što je još zanimljivije, o tome se ne priča i ne piše. Ipak, otezanje s definiranjem modela prodaje posljednjih dana potpiruje razne informacije i teze koje kolaju zainteresiranim financijskim i političkim krugovima ne bi li razbili maglu oko cijele stvari. Izvor iz financijsko-investicijskih krugova blizak vlasti kaže da država vjerojatno odustaje od privatizacije Croatia osiguranja!

Zauvijek ili samo privremeno taktički? Ne zna se. Količina konspirativnosti i šutnje oko prodaje te kompanije može se mjeriti jedino s tajnovitošću bombastične Sanaderove ostavke. Prije točno mjesec dana, netom prije nego je završila ‘situacija’ sa savjetnikom za prodaju (Zajednica ponuditelja KPMG i Wolf Theiss), koji nikako nije uspijevao završiti financijski pregled, kratko su se vrtjele priče o tome da se CO čuva za domaći Adris. Da bi obeshrabrili poljskoga kupca, najvećeg osiguravatelja PZU, koji je ozbiljno zagrizao, Milanovićeva je vlada odlučila u prodaju pustiti samo manjinski dio. Poznato je da Poljaci žele većinski paket, pa bi, nadala se vlast, PZU dignuo ruke i vratio se kući neobavljena posla. Sumnjivo je bilo i vremenski usklađeno kukanje predsjednika Uprave CO-a Krešimira Starčevića da im za ‘iskorak u regiju’ treba dodatni kapital. Menadžer koji usred privatizacijskog procesa javno vapi za kapitalom? Da bi Milanović doista mogao odustati od privatizacije i da informacija kojom raspolažu financijaši nije bez uporišta potvrđuje nam i visokopozicionirani izvor iz vladajuće koalicije. On nam kaže da je problem u cijeni. Javna je tajna da se CO čuva za Adris, ali Adris bi biznis na osiguranja rado proširio po najmanjoj mogućoj cijeni. Takva želja slabo koincidira s očajnim stanjem državnog proračuna, kojemu nasušno treba više, ne manje. Povuče li Adris ponudu, u utrci će ostati samo Poljaci, a kada shvate da su jedini, gotovo je sigurno da će i oni srušiti cijenu. Uostalom, Adris se dosad nebrojeno puta spominjao u brojnim kupoprodajama, ali bitku nikada nije izdržao do kraja - nikada ništa nije kupio u privatizacijskom procesu.U Vladi se pozivaju na priopćenje izdano još sredinom svibnja da ‘u trenutačnoj fazi postupka nisu u mogućnosti davati bilo kakve informacije s obzirom na to da je riječ o povjerljivim podacima‘. Iz Adrisa odgovaraju rečenicom koja ništa ne govori: ‘Adris grupa ostaje kod svojih prijašnjih izjava. Zainteresirani smo za ulaganja u poslove osiguranja kod nas i u regiji’. Dominika Zbychorska, direktorica za spajanja i preuzimanja u poljskom PZU-u, kratko odgovara da su i dalje zainteresirani za ulaganje u Hrvatsku i sudjelovanje u privatizaciji CO-a kada god Vlada donese formalnu odluku o privatizacijskom procesu, ali informacije o mogućem stopiranju privatizacije nije željela komentirati.- PZU će podastrijeti ponudu i natječajnu dokumentaciju sukladno Vladinom pozivu, jer vjerujemo da naše iskustvo može donijeti novi razvojni ciklus i novu dodanu vrijednost hrvatskom osiguravatelju - stoji u odgovoru.

Tko će i po kojoj cijeni na kraju dobiti hrvatsku osiguravateljnu perjanicu vjerojatno se ove godine neće riješiti. Većina ekonomista kategorički tvrdi da privatizacija nema alternativu, jer osiguranje nije biznis kojim se treba baviti država. Doduše, prihodi od privatizacije CO-a upisani su u proračunski plan za ovu godinu, ali kada Linić krene refinancirati dospjele dugove, malo tko će se sjećati što piše na papiru. Uostalom, javnost se trenutačno zabavlja zanimljivijom temom, monetizacijom autocesta, od kojih se očekuje nemjerljivo više doprinosa proračunu, oko tri milijarde eura!

>>> Opširnije u ovoj temi pročitajte u sutrašnjem izdanju Lidera

20. travanj 2024 08:01