Poslovna scena
StoryEditor

Privatizacija još nije moguća

02. Svibanj 2015.

Udruga vjerovnika bivših radnika turističke tvrtke Jadran Crikvenica poslala je u ponedjeljak na adrese NO-a tvrtke, DUUDI-ja, Ministarstva turizma, Primorsko-goranske županije te gradonačelnika dopis kojim predlaže da se sporovi između radnika i tvrtke riješe sklapanjem izvansudske nagodbe o isplati preostalih dugova.

U suprotnom bi 70-ak radnika koji imaju upisanu hipoteku nad nekim objektima, dobiju li pravomoćnu presudu na riječkom Trgovačkom sudu, moglo pokrenuti ovršni postupak, odnosno prodaju. Jadran se trebao privatizirati ove godine, međutim, još uvijek nije raspisan nijedan natječaj.  Od ukupno 30 milijuna kuna prošle godine Jadran im je isplatio 14 milijuna, a preostali dug trebao bi se isplatiti u pet godina. Radnici traže kraći rok.

– Naš cilj nije da ikoga napadamo, već želimo riješiti pitanje dugova prije privatizacije kako bi tvrtka postigla veću cijenu – istaknuo je Mario Vukelić, predsjednik Udruge vjerovnika.

Dino Manestar, predsjednik Uprave Jadrana, tvrdi da je u 10 mjeseci isplatio gotovo 50 posto tražbina te da namjerava zadržati tempo isplate predviđen stečajnim planom. Dogovor je moguć ako su obje strane razumne.– Od 998 prijavljenih tražbina, samo 80 vjerovnika nije pristalo na navedeni stečajni plan ili na nagodbu. Predstavnici Udruge bili su na sastanku prije godinu i pol dana, gdje je dogovoreno da nam upute prijedlog sporazuma koji bi bio temelj za pregovore, međutim, sve do sada nisu se javili. Privatizacija nije moguća u ovom trenutku jer su ti isti radnici poslali zahtjev za reviziju Vrhovnom sudu te si tako praktički blokirali vlastite želje i proces privatizacije – istaknuo je Manestar.

02. svibanj 2024 00:02