Poslovna scena
StoryEditor

Privatni zaštitari u zračnim lukama još će malo pričekati

04. Svibanj 2014.

Natječaji za poslove zaštitnog pregleda putnika i ručne prtljage (RTG) koje su raspisale zračne luke u Hrvatskoj poništeni su i ne zna se kad bi mogli biti raspisani novi. Odgovore nismo dobili ni od jednog aerodroma. Samo je jedna zaštitarska tvrtka odgovorila na naša pitanja, tj. potvrdila informaciju o poništenju natječaja.

Za sada se ne zna kad bi se mogao raspisati novi natječaj, no to bi trebalo učiniti vrlo brzo jer je izmjenama i dopunama Zakona o zračnom prometu iz 2011. predviđen rok od tri godine za preuzimanje tih poslova od policije. Taj rok istječe u srpnju ove godine.

Što je pak nagnalo zračne luke Dubrovnik, Split, Osijek i Rijeku da ponište natječaj, nismo uspjeli saznati službenim kanalima, no prema izjavama sugovornika koji su željeli ostati anonimni, već u pripremi natječajne dokumentacije zračne su luke usporedno lobirale kod Agencije za civilno zrakoplovstvo da se primjena Zakona odgodi do 1. siječnja 2015. U tome su očito uspjele, pa bi se i rok za natječaje ipak mogao pomaknuti na rujan ove godine.

Razlog je tomu, doznajemo, što zračne luke nisu za ovu godinu predvidjele troškove za usluge zaštitarskim kompanijama. Naime, budući da te poslove i dalje obavlja policija, aerodromi dosad nisu imali takvih troškova. Zbog toga vjerojatno i nisu odgovorili na naše upite, jer bi se moglo postaviti i dodatno pitanje kako je moguće da nisu bili predviđeni troškovi kad se za primjenu zakona znalo tri godine unaprijed.

Pogledamo li poslovanje tih luka, jasno je da osječkoj i riječkoj nikako ne odgovara dodatni trošak, dok bi Dubrovnik i Split to bi mogli podnijeti. Dodatni je razlog za odgodu u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb, čiji je direktor Bruno Mazurkiewicz, taj što je natječaj za ove poslove na Plesu odrađen prije nego što ga je francuski koncesionar preuzeo.

29. travanj 2024 13:44