Poslovna scena
StoryEditor

Prodana kava ili jedna knjiga uvodi udruge u krug poreznih obveznika

12. Ožujak 2015.

Posljednje izmjene Zakona o porezu na dobit, koje su na snazi od 11. prosinca 2014., donijele su velike novosti za neprofitne organizacije. Neprofitne organizacije zbirni je naziv za pravne osobe koje se ne osnivaju radi ostvarivanja dobiti, nego radi postizanja druge poželjne koristi za društvo kao cjelinu ili za pojedince koji su članovi tih organizacija

Riječ je o udrugama, ustanovama, zakladama, fondacijama, vjerskim zajednicama, sindikatima, profesionalnim udrugama i drugim organizacijama registriranima u nadležnim tijelima radi promicanja određenih ciljeva navedenih u njihovim osnivačkim dokumentima. Prema dostupnim podacima, potkraj 2014. u Hrvatskoj je bilo blizu 52 tisuće takvih organizacija.

Neprofitne organizacije nisu osnovane radi obavljanja gospodarskih djelatnosti, ali mnoge se od njih manje ili više bave takvom djelatnošću, u pravilu zato da bi dobit od nje upotrebljavale za financiranje neprofitnih aktivnosti koje su primarni cilj njihova rada i djelovanja. Tako neke udruge obavljaju ugostiteljsku djelatnost, bave se izdavačkom djelatnošću, organiziraju stručne skupove uz naplatu kotizacije, iznajmljuju poslovni prostor, prodaju trgovačku robu, proizvode dobra koja plasiraju na tržište. Ako se bave nekom od nabrojenih gospodarskih aktivnosti, dužne su ispunjavati obveze iz posebnih propisa kojima se uređuje ta gospodarska djelatnost. Tako neprofitna organizacija koja izdaje časopis mora zadovoljiti propise o izdavačkoj djelatnosti, organizacija koja pruža usluge prehrane i pića propisima o ugostiteljskoj djelatnosti i dr.

Što se mijenja Gospodarske djelatnosti u pravilu obavljaju trgovačka društva, a sva su trgovačka društva obveznici poreza na dobit. Od prosinca 2014. i neprofitne organizacije postaju obveznici poreza na dobit ako gospodarsku djelatnost obavljaju trajno, samostalno i radi ostvarivanja dobiti ili druge gospodarstveno procjenjive koristi. I prije izmjene Zakona o porezu na dobit mogle su biti obveznici tog poreza, ali isključivo nakon što je Porezna uprava to utvrdila u upravom postupku i o tome donijela rješenje. Prijedlog za donošenje rješenja mogla je dati sama neprofitna organizacija, Porezna uprava ili bilo koji poslovni subjekt koji je smatrao kako neprofitna organizacija svojom poduzetničkom aktivnošću narušava tržišnu konkurenciju. Tek nakon što je porezno tijelo o tome donijelo rješenje, neprofitna organizacija postala je obveznica poreza na dobit.

Novim zakonom to je izmijenjeno. Sama neprofitna organizacija dužna je u roku od osam dana nakon što počne obavljati gospodarsku djelatnost prijaviti se u registar obveznika poreza na dobit. One neprofitne organizacije koje su u vrijeme stupanja na snagu izmjena Zakona o porezu na dobit već obavljale gospodarsku djelatnost morale su se istom roku nakon stupanja na snagu izmijenjenog Zakona javiti nadležnoj Poreznoj upravi i prijaviti u registar poreznih obveznika.  Ako to ne učini sama organizacija, Porezno tijelo donijet će rješenje kojim je utvrđuje kao obveznicu poreza na dobit.

Nove obveze Ulazak u sustav obveznika poreza na dobit automatski znači barem dvije nove obveze neprofitne organizacije: jedna je vezana uz pravilno iskazivanje poslovnih događaja u računovodstvenim evidencijama kako bi se podaci mogli upotrijebiti za sastavljanje financijskih izvještaja neprofitnog dijela poslovanja i za pravilno određivanje osnovice poreza na dobit, a druga je obveza sastavljanja i predaje godišnje prijave poreza na dobit. Ulazak u krug obveznika poreza na dobit ne mora značiti da će svaka organizacija plaćati taj porez. Porez na dobit plaća se prema stopi od dvadeset posto na razliku između ostvarenih prihoda i rashoda učinjenih radi stjecanja tih prihoda, pa ako je dobit mala ili je nema, plaća se mali iznos poreza ili nema obveze plaćanja poreza. Sve to treba biti dokumentirano u financijskim izvještajima i iskazano u poreznoj prijavi.

Budući da je u mnogim udrugama i drugim pravnim osobama neprofitnog sektora opseg gospodarskih aktivnosti zanemariv, a propisi o porezu na dobit zahtijevaju prijavu svake organizacije koja gospodarsku djelatnost obavlja trajno i sa svrhom stjecanja dobiti ili prihoda, može se predvidjeti da će porezna administracija biti zatrpana s mnogo novih malih obveznika poreza na dobit koji ostvaruju neznatnu dobit i plaćaju malo poreza. Prvi rezultati izmijenjenih pravila oporezivanja neprofitnog sektora porezom na dobit moći će se sagledati u 2016., nakon godišnjih poreznih prijava za 2015., pa se tada možda iz toga izvuku i neke pouke.

17. travanj 2024 01:16