Poslovna scena
StoryEditor

Proizvodnja jagoda je skrivena prilika za poljoprivrednike

11. Svibanj 2016.
Piše:
lider.media

Posljednje dvije godine proizvođačima jagoda velike štete nanio je mraz i dugotrajni kišni periodi. Ipak, jagode u kontroliranim uvjetima (plastenicima) puno manje stradavaju, a poučenim prošlim iskustvima budućnost je upravo u takvoj proizvodnji

- Iako AgroFructus posljednjih nekoliko godina povećava proizvodnju i otkup, pogled na sliku ukupne proizvodnje jagoda u Hrvatskoj pokazuje da je, u odnosu na 2014. proizvodnja pala te da je u odnosu na rekordnu 2013. čak upola manja, rekao je predsjednik Uprave AgroFructus Grupe Denis Matijević.

Agrofructus Grupa dogovorila isporuku 1000 tona voća i povrća lancima hotela Maistra

Naime, u Hrvatskoj se proizvede oko 2.500 tona jagoda, od čega AgroFructus Grupa otkupi jednu petinu. Unatoč činjenici kako je posljednje dvije godine proizvođačima jagoda velike štete nanio je mraz i dugotrajni kišni periodi, ističe kako u proizvodnji jagoda leži golem potencijal. Sve su to izazovi za proizvođače koji se suočavaju s propadanjem nasada, ali će se uskoro suočavati i s njihovim bolestima i financijskim gubicima, ukoliko ih ne zaštite. Naime, jagode u kontroliranim uvjetima (plastenicima) puno manje stradavaju nego na nepovoljnim vremenskim uvjetima, a poučeni prošlim iskustvima budućnost je upravo u takvoj proizvodnji jer je na otvorenom preveliki rizik.

Prostor za povećanje proizvodnje nalazi se u produženju sezone proizvodnje, a time i potrošnje.

- Jagoda je radno intenzivna i kao takva značajno doprinosi (samo)zapošljavanju. Produženje sezone može se raditi na način da poslije doline Neretve i Slavonije, pokrenemo proizvodnju u brdsko-planinskim područjima, jer klimatski je to zadovoljavajuće područje, a treba naglasiti da bi to imalo veliki utjecaj na taj dio Hrvatske u smislu (ne)migracije, ističe Matijević.

AgroFructus proširio poslovanje u Makedoniji

Inače rekordne 2013. godine, prema podacima HGK, proizvedeno je 4800 tona jagoda. Te smo godine izvezli jagoda u vrijednosti od oko 450 tisuća eura, dok smo uvezli tri i pol puta više. U 2015. godini situacija je znatno nepovoljnija. Naime, proizveli smo gotovo upola manje jagoda, izvezli smo niti 250 tisuća eura, a uvezli smo gotovo 10 puta veću vrijednost od izvoza.

28. travanj 2024 16:22