Poslovna scena
StoryEditor

Rent-a-sve: Kako se možete uključiti u ekonomiju dijeljenja?

29. Svibanj 2014.

‘Rentanje‘ svega toliko je uzelo maha da se među menadžerima proširila šala da se ‘rentaju‘ čak i direktori.

Dok unajmljivanje i outsorcing pune usta čak i hrvatskih političara, svijet je krenuo dalje. U novu dimenziju. U ekonomiju dijeljenja. Da, također je riječ o uporabi tuđega umjesto kupnje vlastitoga, ali na novoj, humanijoj, održivoj platformi.U našem novom broju pozabavili smo se upravo ovim konceptom koji štedi i novac i vrijeme i prostor. No, je li ekonomija dijeljenja, koja se temelji na povjerenju, moguća u društvu istrošenom korupcijom? Kako funkcionira u svijetu? Kakva su iskustva domaćih poduzetnika?Odgovore na ova pitanja potražite u temi tjedna Gordane Gelenčer.

Razgovarali smo i s predavačicom na ZŠEM-u Vedranom Pribičević koja u tandemu s Andrijanom Mušurom predaje biheviorističku ekonomiju. Zašto je baš ona primjenjiva na Hrvatsku, gdje bi njeni principi mogli najviše pomoći te koja bi bila korist za tvrtke da se služe biheviorističkom ekonomijom? Saznajte u današnjem izdanju Lidera.

Donosimo i priču o Marinku Sabljaku, suvlasniku obiteljske tvrtke Spraja – prom koji je inicirao osnivanje PZ-a Ogulin, koji se upustio u projekt gradnje velikog pogona za preradu i kiseljenje ogulinskog kupusa. Zahvaljujući zadruzi izgledno je da će se projekt financirati sredstvima Fonda za ruralni razvoj Europske unije.

Tu su i detaljan izvještaj s Liderova Kluba izvoznika, feljton o Meg Whitman iz HP-a, kao i priča o domaćim proizvođačima koji su u EU počeli izvoziti preko stranih trgovačkih lanaca. Na strane police, pokazali su, može se probiti i vlastitim brendovima, pogotovo ako su autohtoni, originalni, kvalitetni i cjenovno konkurentni.

Novi broj Lidera možete pročitati na iPadu. Aplikaciju s pomoću koje ga možete kupiti skinite OVDJE

28. travanj 2024 02:27