Poslovna scena
StoryEditor

Ri Petrol trebao bi vratiti 103 milijuna kuna vrijedni kamenolom

26. Lipanj 2014.

Nepravomoćnom presudom Trgovačkog suda u Rijeci tvrtka Ri Petrol Joze Kalema trebala bi vratiti 103 milijuna kuna procijenjeni kamenolom IGM Tounj u stečaju.

Stečajni upravitelj Boris Debelić danas je na odboru vjerovnika kazao da se protiv Kalema vode još dva postupka.

Jedan je u vezi povrata opreme, a drugi za skidanje sporne hipoteke bivše Kalemove tvrtke Europetrol u iznosu od 89 milijuna kuna, pa zbog složenosti i očekivane kreativnosti odvjetnika utjecajnog klijenta, Debelić ne očekuje rasplet barem još tri godine.

U međuvremenu DORH je u Karlovcu podnio optužnicu protiv Kalema, tereteći ga da nezakonito prisvojio vrijednost od tih 103 milijuna kuna. Kalem je, tvrdi DORH, ishodio gruntovno vlasništvo nad kamenolomom IGM-a Tounj u zamjenu za preuzimanje i pokriće zatečenih IGM-ovih dugova prema dobavljačima, zatajivši aneks ugovora s raskidnom klauzulom ako ne plati kamenolom procijenjen na od 103 milijuna kuna cesijama prema drugim vjerovnicima IGM-a.

Trgovački sud i stečajni upravitelji, usklađenjem stečajne dokumentacije s ozaljskim Modibitom, Grič-petrolom i drugim vjerovnicima IGM-a utvrdili su da nijedna od cesija nije provedena, pa je presuđeno da Kalem nije platio ništa, a da su Kalemovi Ri-Petrol i RI-Most nezakonito upisani kao vlasnici kamenoloma.

Upravitelj Debelić zato traži i poništenje svih ugovora i aranžmana proizišlih iz nezakonitog vlasništva Ri-Petrola nad kamenolomom.

Petstotinjak bivših radnika IGM-a iz 1. isplatnog reda naplatilo je tek 60 posto od 18 milijuna svojih neto-tražbina, a od 200 milijuna kuna prijavljenih potraživanja, priznato je 140 milijuna kuna. Debelić će tražiti i vraćanje koncesije s Kalemove tvrtke Rudar, koja koristi kamenolom, IGM-u. Dok načelnik općine Tounj Ivica Sopek ne vidi drugog spasitelja IGM-a osim Kalema, stečajni upravitelj smatra da je rješenje upravo u oslobađanju kamenoloma bilo kakvih veza s Jozom Kalemom.

07. svibanj 2024 11:13