Poslovna scena
StoryEditor

Ryanair uvjeren da će ostvariti planiranu dobit unatoč nižim cijenama karata

01. Veljača 2016.

Irski niskotarifni zrakoplovni prijevoznik Ryanair izvijestio je u ponedjeljak da će ostvariti zacrtanu godišnju dobit unatoč nižim cijenama karata, navodeći kao razlog rekordan broj prevezenih putnika.

U Ryanairu su potvrdili kako u financijskoj godini koja traje do 31. ožujka očekuju neto dobit na gornjoj granici zacrtanog raspona od 1, 175 milijardi do 1,225 milijardi eura.

Početkom prošlogodišnjeg rujna niskotarifni prijevoznik povisio je prognozu godišnje dobiti za 25 posto, navodeći kao razloge loše ljetno vrijeme u sjevernoj Europi, slabu britansku funtu i poboljšanu kvalitetu usluga za putnike. Nakon terorističkih napada u Parizu u studenom i sigurnosnih upozorenja bili su prisiljeni sniziti cijene karata, u prosjeku za jedan posto u posljednja tri mjeseca 2015.

U prva tri mjeseca ove godine cijene će biti niže za šest posto, navode u kompaniji.

- Očekujemo da će se okruženje nižih cijena nastaviti u doglednoj budućnosti uz djelomičan predah tijekom ljetnih mjeseci, kazao je izvršni direktor Michael O‘Leary u video prezentaciji.

Napomenuo je da očekuje pozitivan efekt od uštede na gorivu "značajnih" 430 milijuna eura, kojem će protuteža ipak biti povećanje broja putnika za dodatnih osam posto u 2016.

U trećem fiskalnom tromjesečju zaključno s krajem 2015. godine kompanija je ostvarila više nego dvostruko veću dobit nego u istom razdoblju godine ranije, od 103 milijuna eura. Prihodi su joj uvećani 17 posto, na 1,33 milijarde eura.

Ryanair je prošle godine bio prva zrakoplovna tvrtka u svijetu koje je prevezla 100 milijuna putnika na međunarodnim relacijama. U ponedjeljak su povisili prognozu i sada očekuju da će u financijskoj godini prevesti 106 milijuna putnika, milijun više no što su dosada očekivalo.

U prva tri mjeseca 2016. planiraju prevesti 26 posto više putnika nego u istom razdoblju prošle godine, pri čemu O‘Leary napominje da trenutna prognoza jako ovisi o Uskrsu i o pretpostavci da neće biti većih terorističkih napada u Europi.

19. travanj 2024 19:33