Poslovna scena
StoryEditor

SAP povisio financijske ciljeve za 2017.

22. Siječanj 2016.

Njemački proizvođač softvera SAP povisio je u petak prognozu prihoda i dobiti u idućoj godini, naglasivši time poslovni zaokret u smjeru softvera baziranog na Internetu i na ‘oblaku‘.

Najveći europski proizvođač softvera objavio je da u 2017.  očekuje prihode u rasponu od 23 do 23,5 milijardi eura. Operativna dobit koja se ne bazira na međunarodnim računovodstvenim standardima trebala bi iznositi od 6,7 do sedam milijardi eura. Po istoj je osnovi SAP prije godinu dana za 2017. prognozirao ukupne prihode između 21 i 22 milijarde eura, te operativnu dobit u rasponu između 6,3 milijarde i sedam milijardi eura. Nova prognoza podrazumijeva operativnu maržu oko 29,5 posto, što je znatno ispod povijesnih 35 posto koliko je SAP ostvarivao kada se još fokusirao na prodaju softverskih paketa. U međuvremenu okrenuli su se segmentu cloud softvera koji bilježi brži rast ali donosi i niže marže. Pritom financijski direktor Luka Mucic napominje da će kretanje operativne marže ovisiti o tome koliko brzo će rasti poslovi vezani za cloud u odnosu na klasično poslovanje sa softverskim paketima.

- Ne postoji strukturno uvjetovan razlog zašto operativne marže u poslovima vezanim za cloud ne bi premašile one u našem klasičnom poslovanju, kazao je Mucić novinarima tijekom konferencijskog poziva, naglasivši ipak da je malo vjerojatno da će se to dogoditi prije 2020. godine.

Pretplate na softver baziran na ‘oblaku‘ uključuju niže avansne naknade za licence i stoga su kratkoročno manje isplative ali u SAP-u računaju da će kontinuirane uplate u toj stavci s vremenom rezultirati i većim prihodima, te u konačnici i većom dobiti. Noviji SAP-ovi proizvodi utemeljeni na ‘oblaku‘ uključuju softver koji se koristi za upravljanje korporativnim putovanjima, nabavom i zapošljavanjem. Prošlog tjedna njemački proizvođač softvera najavio je bolje od očekivanja rezultate u 2015. zahvaljujući produljenju postojećih softverskih licenci na kraju godine. Ujedno su dali opreznu prognozu za 2016.

19. travanj 2024 01:40