Poslovna scena
StoryEditor

Schneider Electric predstavio EcoStruxture - cjeloviti pristup rješavanju problema upravljanja energijom i energetskom učinkovitošću

11. Svibanj 2017.

Schneider Electric, globalni specijalist za upravljanje energijom i automatizaciju, danas je predstavio ključne trendove i izazove u segmentu energetike i industrije te platformu EcoStruxture kao njihov odgovor i rješenje.

Tri velika izazova 

Potrošnja energije u stalnom je porastu i u sljedećih 40 godinaće se udvostručiti. Tri su velika izazova s kojima se već sada susrećemo. Prvi je urbanizacija jer će do 2050. u gradovimaživjeti dodatnih 2,5milijardi ljudi, što će biti opterećenje na infrastrukturu i javne službe. Slijedi digitalizacija obzirom na to da će do 2020. godine novih 50 milijardi uređaja biti povezano te industrijalizacijajer su predviđanja da će se do 2050. potrošnja emisijama CO2 udvostručiti.

Tri razine rješenja

Schneider Electric je razvio sveobuhvatno rješenje koje istovremeno pruža potpunu informatičku sigurnost i ono što današnjim pogonima nedostaje–kompletnu analitiku i izvještavanje na svim razinama. Radi se o IOT baziranoj platformi EcoStruxturekoja služi kao temelj za upravljanje, vođenje, automatizaciju i optimiziranje sustava ili lokalno ili u ‘cloudu‘ te objedinjuje tri razine: 1. Povezani proizvodi (oprema) – kroz povezivost i IoT/IIoT moguće je prikupljati velike količine podataka („big data“) iz samih proizvodnih procesa 2. Vrhunska kontrola i upravljanje – upravljanje procesima i potrošnja energenata 3. Analitika - kroz fiksna, mobilna ili „cloud”rješenja.

EcoStruxure omogućuje cjeloviti pristup rješavanju problema konkurentnosti i povećanju kvalitete kako u proizvodnji i infrastrukturi tako i u komercijalnim i uslužnim djelatnostima poput hotelijerstva ili vođenja poslovnih zgrada. Ovaj pristup u Schneider Electricu razvijen je kroz šest tehnoloških cjelina za četiri segmenta tržišta: zgradarstvo, data centri, industrija i infrastruktura.

Zgradarstvo

Zgrade su vrlo kompleksni sustavi s različitim samostalnim nezavisnim podsustavima raznih proizvođača s rješenjima koja međusobno nisu povezana. Takva situacija povećava kompleksnost za upravitelje, otežava otkrivanje problema i na kraju povećava troškove upravljanja, što je energetskineučinkovito. Energetsku efikasnost je moguće iskoristiti kroz aktivnu kontrolu zgrada čime se može ostvariti i do 50posto ušteda. Primjerice, u trenutno instaliranim sustavima automatizacije zgrada na 80posto instalacija iskorišteno je samo 20posto mogućnosti za energetsku efikasnost.

Rješenja tvrtke Schneider Electric koristi najučinkovitija poslovna zgrada na svijetu - Deloitteova zgrada u Amsterdamu- The Edge. Zgrada ima sunčane panele, većina potrošača je povezana putem IoT-a, brojne senzore i platformu za analizu svih podataka. Zahvaljujući upravo EcoStruxure platformi, zgrada proizvede 102postovlastitih zahtjeva za energijom, odnosno sama pokriva svoju potrošnju te stvara još 2posto viška energije koji predaje u distributivni sustav.

Industrija

Danas u industriji nedostaje intuitivnost koju možemo ostvariti korištenjem IIoT-a. Analitičkim alatima moguće je smisleno povezati proizvodnju s menadžmentom kroz strukturirani i automatizirani sustav kako bi menadžment dobio informacije potrebne za donošenje strateških odluka. Na temelju stvarnih podataka mogu se otkriti potencijali za uštede i povećanje konkurentnosti te su moguća poboljšanja operativne efikasnosti koja može doprinijeti povećanju produktivnosti, kvalitete, ali i sigurnosti (uključujući i Cybersecuritiy).

Nevjerojatnih 400.000 $ godišnje štedi New Brewery Belgium nakon uvođenja Wonderware MES performance softwarea tvrtke Schneider Electric. U samo dvije godine ukupna operativna učinkovitost porasla im je s 45 na 65posto, a zastoj i zaustavljanje proizvodnje smanjeni su za više od 50posto.U Brodosplitu je implementacijom EcoStructure rješenja za nadzor i potrošnju energenata ostvareno 20 posto uštede na električnoj energije i 60 uštede na potrošnji plina.

Infrastruktura

Distributivni sustavi električne energije današnjice susreću se s nizom izazovasigurne i pouzdane opskrbe električnom energijom: od porasta regulatornih i korisničkih pritisaka do implementacije distribuiranih obnovljivih izvora i skladištenja energije. Kako bi bili učinkovitiji i imali manje gubitke, distributivni sustavi morali bi se digitalizirati.EcoStruxure Grid platformakroz digitalizaciju distributivnog sustava omogućuje povećanje operativne učinkovitosti do 25 posto, smanjenje investicija u resurse i troškove održavanja do 20 posto i povrat investicije za 3-5 godina

ADMS i Easergy T300

Glavne komponente Schneider Electric EcoStruxure Grid platforme su ADMS i Easergy T300. ADMS (Sustav naprednog upravljanja distribucijom) potpuno je integrirano rješenje za upravljanje distributivnom mrežom koja omogućuje predviđanje potrošnje i proizvodnje, funkcije naprednog nadzora, analize, upravljanja, optimizacije i planiranja. Easergy T300 je IoT uređaj za nadzor i praćenje električnih distribucijskih sustava. Koristi se za otkrivanje grešaka u električnim mrežama te za nadzor i upravljanje transformatorskim stanicama.Njegov je dizajn u ožujku ove godine nagradila organizacija IF Design.

>>>Zelena gradnja, pametne klupe i parking – realni sektor ima odgovore na izazove ‘smart citiesa’

Implementacijom i objedinjenjem svihnavedenih EcoStruxure sustava u području zgradarstva, inidustrije, infrastrukture i data centara omogućujemo potpuniji Smart City koncept.

16. travanj 2024 20:04