Poslovna scena
StoryEditor

Schneider Electric predstavio projekte u Hrvatskoj

24. Ožujak 2015.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Schneider Electric, francuska globalna kompanija specijalizirana za upravljanje energijom i automatizacijom koja posluje u više od 100 zemalja, predstavnicima medija prezentirala je projekte u Hrvatskoj i njihov utjecaj na lokalno gospodarstvo. Poslovne segmente grupacije, koja je lani ostvarila prihod od prodaje u iznosu od 25 milijardi eura, te konkretna rješenja koja nude predstavili su regionalni direktor Darko Lopotar, zatim Berislav Korpar, potpredsjednik zadužen za Industry poslovanje, Damir Lukačić, potpredsjednik zadužen za Partner poslovanje te Hajrudin Džananović, potpredsjednik za IT poslovanje.

Schneider Electric prisutan je u Hrvatskoj već 15 godina, u Sloveniji također, a od 2003. imaju i predstavništvo u BiH. Primarno su fokusirani na sektor stanogradnje i zgradarstva s proizvodima i rješenjima koja pružaju efikasno upravljanje električnom energijom, a od 2008. se fokusiraju i na tržišta industrije, energetike, poslovnih centara i obnovljivih izvora energije. Od projekata u kojima su sudjelovali u Hrvatskoj izdvojili su Podatkovni centar Jastrebarsko gdje su bili izvođač dijela energetske infrastrukture, za Ikeu su isporučili energetsku opremu, radili su i VMD kvart te opremili nebodere instalacijom i energetskom opremom, a lani su opremili sustav za napajanje električnom energijom u novoj tvornici JGL-a.

U segmentu energije nude rješenja pametnog upravljanja mrežama za opskrbu električnom energijom te rješenja upravljanja podacima s jedne ili više lokacija. Vodeći su svjetski dobavljač Smart Gird rješenja (pametne mreže) te upravljaju s više od 200 urbanih projekata diljem svijeta. Što se tiče segmenta industrije, nude rješenja krajnjim korisnicima u raznim industrijskim granama kao što je metalurgija, industrija cementa, farmaceutika, prehrana i zgradarstvo. Zanimljiv je njihov proizvod Softver Aquis namijenjen upravljanju vodovodnom distribucijskom mrežom koji omogućuje detektiranje gubitaka prilikom nekontroliranog curenja, što je jedna od aktualnijih problema jer su Hrvatskoj gubici u sustavu distribucije iznose oko 40 posto. Ovakvi sustavi, istakli su Schneiderovi predstavnici, omogućuju uštede od 15 posto u smanjenju gubitaka vode i do 20 posto smanjenja u potrošnji energije. Taj bi se sustav u skoroj budućnosti mogao pronaći i u Hrvatskoj.

U partner segmentu nude proizvode namijenjene upravljanju i distribuciji električne energije, prvenstveno na tržište zgradarstva, industrije te brodogradnje. U tom se segmentu nalaze i punjači za električne automobile. Slovenija već ima oko 150 punjača, no u Hrvatskoj je infrastruktura vrlo slaba i tek se treba razviti. Trenutačno rade i na lansiranju kućnog punjača za automobile. I posljednji segment koji je predstavljen bio je IT segment koji obuhvaća uređaje za kuću i urede, uređaje za sigurno napajanje u industriji, bolnicama, transportu te posebna rješenja za upravljanje energijom podatkovnih centara.

25. travanj 2024 11:08