Poslovna scena
StoryEditor

Splitska željezara uskoro kreće s proizvodnjom

23. Svibanj 2012.

Adria čelik danas je pokrenula testiranje postrojenja u pogonima valjaonice bivše Željezare Split, čijih je 62 bivših radnika pripremilo pogone i omogućilo da s proizvodnih linija izađu prve probne serije rebrastog betonskog čelika.

Priopćeno je to iz te tvrtke koja je u listopadu prošle godine na javnoj dražbi kupila splitsku željezaru za 10,3 milijuna eura. Testiranje je vrlo zahtjevno jer postrojenje više od tri godine nije bilo u funkciji. Nakon što svi strojevi i oprema budu temeljito ispitani i atestirani, započet će i redovita proizvodnja, navode iz Adria čelika, tvrtke poduzetnika Petra Pripuza. Dodaju da se u ovoj fazi projekta radi u jednoj smjeni, ali se već u rujnu ove godine očekuje puno zapošljavanje radnika i strojeva, pa tako i proizvodnja u tri smjene.

U rujnu se očekuje i početak proizvodnje u pogonima čeličane, koji će imati novi sustav otprašivanja kakvog prije u pogonima splitske željezare nije bilo, a koji će biti najvišeg dostupnog standarda zaštite okoliša. Postupno, kako priprema pogona čeličane bude napredovala i proizvodnja u valjaonici se povećavala, povećavat će se i broj radnika, a do kraja rujna to bi moglo biti i do ukupno 200 radnika.

Napominju kako je uređenje pogona valjaonice započelo u prosincu 2011. remontom strojeva i opreme te investiranjem u nove strojeve, a potpuno su renovirani krov pogona, garderobe, tuševi i blagovaonica i očišćen okoliš. Nakon završetka testiranja, očekuje se prva isporuka rebrastog betonskog čelika po već zaprimljenim narudžbama kupaca, navode iz Adria čelika.

05. listopad 2022 17:05