Poslovna scena
StoryEditor

Srbijanski poduzetnik Kostić bi se udružio s hrvatskim tvrtkama

27. Svibanj 2013.
Piše:
lider.media

Srbijanski poduzetnik Miodrag Kostić, vlasnik MK Grupe, u okviru koje posluje više od 35 poduzeća, na Samitu 100 lidera u Budvi Novom listu je potvrdio kako i dalje zagovara otvoreni razgovor o pokušaju vlasničkog udruživanja s hrvatskim Agrokorom, Atlantic Grupom, Podravkom i srpskim Nectarom.

U toj ideji angažirani Kostić, koji je javnosti poznatiji kao srpski kralj šećera, već je osmislio naziv nove zajedničke kompanije - AMANP.

Unatoč velikoj vjerojatnosti da bi njegovu inicijativu za stvaranje AMANP-a zaustavile protumonopolske agencije, Kostić smatra da zajedno s hrvatskim partnerima ima priliku za stvaranje nove, zajedničke, moćne kompanije koja bi imala ukupan prihod od gotovo sedam milijardi eura.

- U tehničkom smislu, to bi bila ozbiljna kompanija kakva još ne postoji na ovim prostorima. Nova kompanija ne bi bila isključivo regionalni igrač. AMANP bi bio pravi europski igra. U teškoj je zabljudi svatko tko misli da u Europi koja ima države poput Italije, Njemačke, Francuske ili Poljske, kompanije iz zemalja poput naših, s četiri, pet milijuna stanovnika, mogu konkurirati velikim europskim kompanijama - rekao je Kostić za Novi list.

- Iz mog kuta, bolje mi je biti 15-postotni vlasnik nečeg jako velikog, nego 100-postotni vlasnik nečeg jako malog. Kad budemo prevladali osobne stavove da moramo biti 100-postotni vlasnici na nekom malom tržištu, stvorit će se uvjeti, još ako bi postojala i politička potpora, da stvorimo AMANP - kazao je Kostić.

Iz Agrokora su poručili kako pozdravljaju inicijative koje idu u takvom smjeru, a iz Atlantic Grupe su rekli kako Kostićevu ideju doživljavaju kao pozitivnu provokaciju na proaktivno razmišljanje.

25. travanj 2024 15:48