Poslovna scena
StoryEditor

Stečaj ili prodaja - Što će biti s Diokijem znat će se u ponedjeljak

18. Kolovoz 2012.
Piše:
lider.media

Sudbina Diokija još je neizvjesna. Dopredsjednik Sindikata radnika Dina Petrokemije Predrag Mihaljević izjavio je kako mu je potvrđeno da je potencijalni ulagač u Dinu Petrokemiju, turska tvrtka Caliskan potpisala dokumente, no informaciju još nije potvrdilo ni Ministarstvo financija niti Uprava Diokija.

Riječ je o dokumentima kojima se, u skladu s dogovorima s Vladom, uređuju uvjeti realizacije jamstva Vlade od pet milijuna eura toj tvrtki, iz čega bi se isplatile plaće radnicima Diokija i Dine. Mihaljević je naglasio da je dobio neslužbenu informaciju i da bi ju službeno ipak trebalo potvrditi Ministarstvo financija i Dioki, kojima je dokumentacija navodno poslana. Informacije uz Ministarstva financija nema, a kako piše Večernji list, uputili su ih na Upravu Diokija koja vodi pregovore s turskim investitorom.

Nadzorni odbor Diokija u utorak je dao suglasnost na predugovor o prodaji Caliskanu Adriaoila, tvrtke kćeri iz Dioki Grupe, što je jedan od uvjeta realizaciji jamstva Vlade od pet milijuna eura toj turskoj kompaniji, iz čega bi se isplatile zaostale plaće radnicima Diokija i Dina Petrokemije.Kako navodi portal novilist.hr, ministar financija Slavko Linić je izjavio da ako do petka Vlada iz Diokija ne dobije nikakve informacije o prodaji Dine, u ponedjeljak će Porezna uprava pripremiti dokumentaciju i predati zahtjev za pokretanje stečaja u tvrkama Dioki i Dina Petrokemija. Linić je objasnio da je cilj Vlade osigurati isplatu šest plaća radnicima, a to je, bez investitora, jedino moguće pokretanjem stečaja. Kontrolu nad kompanijom tada bi preuzeli vjerovnici, među kojima su najveći banke i država. Konačnim otvaranjem stečaja utjecaj većinskog dioničara Roberta Ježić na tvrtku i formalno bi bio minimaliziran, a možda bi i to moglo rezultirati interesom investitora, piše Večernji list. – Teško je vjerovati da bi ijedan ozbiljan investitor ulazio u cijelu priču dok je formalni većinski vlasnik i dalje Robert Ježić, naročito s obzirom na loš imidž i skandale koji se uz njega vežu. Mnogi stoga baš i čekaju stečaj – izjavio je jedan hrvatski menadžer za Večernji list.

28. travanj 2024 04:19