Poslovna scena
StoryEditor

Stigle dvije obvezujuće ponude za Croatia osiguranje

16. Prosinac 2013.

Ministarstvo financija je danas poslijepodne objavilo da je zaprimilo dvije obvezujuće ponude za kupnju dionica i dokapitalizaciju Croatia osiguranja - rovinjske Adris Grupe i poljskog osiguravatelja PZU.

 - Sukladno Odluci Vlade Republike Hrvatske od 10. listopada 2013. godine, temeljem koje su u daljnjem postupku privatizacije Croatia osiguranja d.d. sudjelovali Adris grupa d.d i PowszechnyZakladUbezpieczen S.A. (PZU), Ministarstvo financija objavljuje da je danas zaprimilo dvije obvezujuće ponude za kupnju dionica i dokapitalizaciju Croatia osiguranja d.d. od ponuditelja Adris Grupe d.d. i PowszechnyZakladUbezpieczen S.A.

Po izvršenoj analizi i ocjeni pristiglih obvezujućih ponuda Ministarstvo financija će predložiti Vladi Republike Hrvatske odabir najpovoljnijeg investitora - objavilo je Ministarstvo financija na svojim internet stranicama.

Ministar financija Slavko Linić ranije danas je izjavio da na natječaju za privatizaciju Croatia osiguranja očekuje dvije dobre i kvalitetne obvezujuće ponude o kojima će Vlada moći odlučivati već ovog tjedna ili najkasnije idućeg.

Vlada je sredinom srpnja odlučila da će u Croatia osiguranja prodati dio od ukupno 80,2 posto svog vlasničkog udjela u tom osiguravajućem društvu, a na način da državi u vlasništvu ostane najmanje 25 posto plus jedna dionica odnosno najviše do 30 posto dionica kapitalno osnaženog Croatia osiguranja.

Za sudjelovanje u postupku privatizacije Croatia osiguranja bilo je zaprimljeno 11 iskaza interesa, no bile su zaprimljene samo tri neobvezujuće ponude - Adris Grupe, slovenske Zavarovalnice Triglav i PZU-a.

Vlada je na sjednici održanoj 10. listopada pozvala dva ponuđača - Adris Grupu i PZU da dostave svoje obvezujuće ponude.

U neobvezujućoj ponudi Adris grupa je za 43 postotni udjel ponudila 104,5 milijuna eura, odnosno 790,27 eura po dionici, te dokapitalizaciju od 130 milijuna eura.

Poljski PZU je pak za 50 postotni udio u Croatia osiguranju ponudio 142 milijuna eura, što je 900,90 eura po dionici, kao i 50 milijuna eura dokapitalizacije.

25. travanj 2024 19:07