Poslovna scena
StoryEditor

Stojić: BDP će pasti 2 posto, a nagodinu 1,5 posto

25. Rujan 2012.
Piše:
lider.media

Na današnjoj konferenciji Hypo banke, Odjel Ekonomskih istraživanja s Hrvojem Stojićem na čelu, objavio je da zadržavaju prognozu pada BDP-a u 2012. od 2 posto, dok su smanjili i procjenu za 2013.

Naime, sljedeće godine očekuju daljnji pad od 1,5 posto i pozitivnu nulu u 2014. - Unatoč dobroj turističkoj sezoni, no uslijed smanjenja investicija te dodatnog slabljenja vanjskog okruženja, povrh izraženog negativnog utjecaja započetog sređivanja javnih financija na domaću potražnju, zadržavamo takvu prognozu – pojasnio je Stojić.

Domaća fiskalna konsolidacija temelji se na prihodovnim naporima, prije nego li racionalizaciji socijalnih prava i restrukturiranju državnih tvrtki, što pogađa aktivnost investitora, naglašeno je. - Niska je prosječna stopa rasta investicija. U 2013. predviđamo rast od svega tri do četiri posto, ponajviše zbog loših ocjena i dostupnosti kapitala i projekata – kaže Stojić.Ključnim ulaznim rizicima, prosječnoj inflaciji od 2,8 posto u 2013., i dalje su indirektni porezi, uključujući ukidanje nulte stope PDV-a, te liberalizacija cijena energenata, a sve to s ciljem stabilizacije proračuna, ali i stvaranja preduvjeta za investicije u energetski sektor. U 2013. analitičari HYpo banke predviđaju i dodatni pad izvoza uz zadržavanje robnog deficita oko 15 posto BDP-a zbog slabije inozemne potražnje, inicijalnih problema u konkurentosti po ulasku u EU kao i poskupljenja izvoza u članice CEFTE. Predviđa se i daljnji rast nezaposlenosti, ne više samo u privatnom, već i javnom sektoru, što će dovesti do daljnjeg smanjenja osobne potrošnje.

- Ako Hrvatsku još nekoliko godina budemo nazivali bolesnikom jugoistočne Europe, to ne znači da se za to vrijeme u Hrvatskoj ne provode strukturne reforme koje bi u određenom roku trebale ipak pozitivno utjecati na konkurentnost i stopu rasta BDP-a – naglasio je Stojić. Vrlo je veliki apetit za istočnim europskim dugom, budući da teži potencijalnom ekonomskom rastu i stabilnosti, te to trebamo iskoristiti, naglašeno je, posebice sada kada centralne banke pružaju novu podršku u smislu likvidnosti.

Stojić je svoje izlaganje zaključio sa zaključkom da se pripremimo za nastavak recesije, odnosno razduživanja, u slijedeće dvije godine, dok se oporavak očekuje oko 2015. No ipak, u oporavku bi mogli kaskati za ostalim zemljama regije, zbog nešto duže fiskalne konsolidacije, odnosno strukture ekonomije koja nije pretjerano izvozno orijentirana. Inflacija će pasti, a rizik je visok zbog kratkoročnog inozemnog duga koji je viši od 35 posto BDP-a. Poručeno je da je nužna političko-ekonomska katarza koja je potrebna da bi se smanjio jedinični trošak rada.

Uslijedio je i okrugli stol na kojemu su sudjelovali Markus Ferstl, predsjednik Uprave Hypo Alpe Adria banke, Hrvoje Stojić, direktor Odjela ekonomskih istraživanja Hypo banke, Zsuzsanna Hargitai, direktorica EBRD Hrvatska, Davor Lukšić, predsjednik i glavni izvršni direktor Excelsa Nekretnina, te Miodrag Šajatović, glavni urednik poslovnog tjednika Lider. Na okruglom stolu naglašeno je da Hrvatska treba poraditi na svome predstavljanju, ne samo u ekonomskom sektoru, već primjerice i kulturnom. - Postoji velika borba za investitore u regiji, a Hrvatska je pomalo pasivna. No ako sada dobro iskoristi mogućnosti, može se vrlo brzo oporaviti – naglasio je Ferstl.

23. travanj 2024 09:41