Poslovna scena
StoryEditor

Studio Moderna - Strelovito efikasna

10. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Vodeća kompanija iz područja direktnog marketinga i prodaje u Centralnoj i Istočnoj Europi počela je raditi kao startup iz garaže i prerasla u jednog od najvećih europskih retailera. Sve je počelo kad je poduzetnik Sandi Češko prije 22 godine osnovao tvrtku za distribuciju jednog proizvoda na jednom (slovenskom) tržištu.

Studio Moderna vodeća je kompanija iz područja direktnog marketinga i prodaje na teritoriju Centralne i Istočne Europe. Uspjeh kompanije često se ističe kao primjer kako s dobrom idejom od lokalne tvrtke razviti multinacionalnu kompaniju. Hrvatska podružnica u zadnjih pet godina bilježi 100-postotni rast prihoda te prvi put ulazi na listu ‘500 najboljih’.

Globalna priča 

Kompaniju Studio Moderna osnovao je Sandi Češko 1992. godine za distribuciju jednog proizvoda - Kosmodiska, na jednom (slovenskom) tržištu. Od tada je taj startup ‘iz garaže’ prerastao u jednog od najvećih europskih retailera, čiji se brendovi prodaju diljem Europe, u Sjevernoj Americi, Engleskoj, Kanadi i Japanu. Danas je Studio Moderna prisutna u 20 europskih zemalja, na dan ima zakupljenih 300 sati TV programa, što osigurava gledanost od oko 316 milijuna ljudi. U svakom trenutku direktni kontakt s kupcem ostvaruje više od 7000 zaposlenika putem lanca od 270 maloprodajnih trgovina, 130 šoping web-portala, raširene mreže veleprodajnih partnera, kreativne kataloške prodaje, 27 modernih kontakt- centara kao i vlastite televizijske produkcije.

Ključ uspješne internacionalizacije leži u optimiziranom poslovanju, integraciji ključnih operativnih funkcija, inovativnim proizvodima, razvoju multi-channel distribucijskog pristupa kupcu, primjeni brze i učinkovite metrike te lokalnom upravljanju.

Put do uspjeha 

Strateški je fokus razvoj vlastitih robnih marki i održavanje najviših standarda brige o kupcima. Zbog inovativnoga poslovnog pristupa taj prodajni model predaje se na Harvardu. Studio Moderna među malobrojnim je poduzećima u svijetu u kojima Microsoft ispituje najnovije softverske aplikacije. Odgovornost prema zajednici visoko je na listi prioriteta - ostvaruje se brojnim humanitarnim donacijama potrebitim udrugama i pojedincima, projektima unaprjeđenja kvalitete življenja lokalnih zajednica, sustavom mentorstva i partnerstva sa svjetski priznatim organizacijama u promociji znanja i poduzetništva te kontinuiranim radom na edukaciji i razvoju zaposlenika.

Lokalni uspjeh 

Studio Moderna na hrvatskom tržištu posluje već uspješnih 15 godina, od svog osnivanja 1999. godine. U razdoblju od 2010. do 2013. ostvaren je rast prihoda od gotovo 100%, u vrijednosti 214 milijuna kuna u 2013., uz kontinuirani godišnji rast. Pratio ga je i 40-postotni rast broja zaposlenih, tako da SM Hrvatska danas zapošljava 330 ljudi. Taj uspjeh objašnjava direktor kompanije Dejan Grbić: - Lansiranjem brendova Dormeo i Delimano na hrvatskom tržištu stavljen je fokus na razvoj retaila. Strategija se pokazala dobitnom - u godi- nama intenzivnih tržišnih previranja i propadanja trgovačkih lanaca, maloprodajna mreža TopShop ostvaruje prosječan 40-postotni rast te danas ima 22 moderno uređena dućana sa strateškom geografskom pokrivenošću. Uspješan plasman naših brendova u gotovo sve važnije hrvatske trgovačke lance u 2012. i 2013. godini (Mercator, Plodine, Diona, Lesnina...) rezultirao je prosječnim godišnji rastom od 60 posto i jednom od vodećih pozicija za taj segment poslovanja u grupi SM. Danas su, kaže Grbić, tržišni lider u segmentu madraca, nadmadraca i jastuka, a Delimano, njihov najbrže rastući brend, postao je sinonim kvalitetnog posuđa za zdravo kuhanje.

Pristup kupcu 

- Promijenjena uloga ostalih kanala u strukturi ukupne prodaje iskorištena je kao prilika za jačanje sinergijskog pristupa kupcu: TV izlog i tiskovine prerastaju u sveobuhvatni komunikacijski alat i vodič do željene točke kupnje. Velikim pozivnim centrom u Hrvatskoj (Zagreb i Osijek) i dalje osiguravamo dostupnost svoje ponude u cijeloj Hrvatskoj putem ugodne kupnje iz naslonjača, a spremni smo pružiti i učinkovite ‘outsource’-usluge partnerima koji traže proaktivni prodajni kanal. Uz razvoj vlastitih brendova specijalizirali smo se i u prodaji third party proizvoda, povezivanjem svoje uhodane multikanalne prodajne mreže s izvorima lokalnog tržišta. Raspolažemo i vlastitom kreativnom produkcijom, koja na go- dinu proizvede oko 80 originalnih spotova - objašnjava Grbić.

STRATEŠKI CILJEVI DALJNJEG RAZVOJA

1. Razvoj asortimana proizvoda u ponudi širenjem postojećih kategorija (spavanje, kuhanje, zdravlje, čišćenje), ali i otvaranjem novih (elektronika, baby program, dom & vrt, DIY, sport, hobby itd.), uz snažnu suradnju s lokalnim hrvatskim dobavljačima kako bi kupcima ponudili domaće proizvode vrhunske kvalitete.

2. Ponuda provjerenih medicinskih pomagala koja pomažu kada tradicionalna medicina zakaže - dio trgovina TopShop već je specijaliziran za prodaju medicinskog asortimana, a u narednom periodu sve će imati i zaposlenoga medicinskog stručnjaka za profesionalno savjetovanje o rješavanju zdravstvenih tegoba kupaca.

3. Jačanje podrške veleprodajnim partnerima implementacijom programa vjernosti prema principu ključ-U-Ruke: koncepti tailor made u ovisnosti o osnovnoj djelatnosti i ciljevima partnera, ekskluzivne ponude, upravljanje logističkim procesom te integracija u marketinške kampanje.

4. Daljnji razvoj e-commerce poslovanja (koje se već sada u poslovnom svijetu smatra referencom za online kupnju) specijalizacijom marketinških i prodajnih procesa, uvođenjem dodatne ponude za kupce, primjenom inovativnih koncepata MC poslovanja (npr. pick-up-in- store koncept) te prelaskom na vodeću e-commerce platformu u svijetu.

SJEDIŠTE

STUDIO MODERNA -TV PRODAJA d.o.o.Zadarska 80, Zagrebtelefon / phone :+385 1 632 63 14e - adresa / e - mail :Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.www.studio-moderna.comwww.topshop.com.hr

UPRAVA

• Dejan Grbić, regionalni direktor i direktor SM-a Hrvatska

• Sandi Češko, suosnivač i predsjednik Upravnog odbora grupacije SM

INTERNACIONALNI PRVACI

Brendovi SM lideri su na međunarodnom tržištu:

• Dormeo - inovativni program za zdravo spavanje• Delimano - program zdravog, praktičnog i zabavnog kuhanja• Wellneo - asortiman medicinskih pomagala i dodataka prehrani• kosmodisk - ciljani program rješenja za bolna leđa• Walkmaxx - inovativna linija obuće sa zdravstvenim učincima• TopShop - ponuda popularnih proizvoda za kućanstvo i slobodno vrijeme

Dodatne informacije:

www.studio-moderna.com

Profil tvrtke na hrvatskom i engleskom jeziku možete pročitati u Liderovom posebnom izdanju na 180 stranica ‘500 najboljih

30. travanj 2024 13:55