Poslovna scena
StoryEditor

Sunce konačno zasjalo hrvatskim poduzetnicima

28. Ožujak 2012.
Piše:
lider.media

Nakon niza mjeseci u fazi recesije, Hendal-Liderov indeks poslovnog optimizma konačno je u fazi rasta. Prema podacima za ožujak HLIPO je iznosio 82,8 postotna poena, što je značajan rast u odnosu na 69 poena u veljači.

Za poboljšanje raspoloženja podjednako je zaslužna poslovna situacija u ožujku kao i očekivanja gospodarstvenika od narednih šest mjeseci. Toliki HLIPO nije zabilježen od listopada prošle godine kada je iznosio 87 postotnih poena. I dok je u veljači samo 10 posto anketiranih poduzetnika situaciju ocijenilo dobrom, u ožujku se taj broj popeo na 18,1 posto.

Također, u veljači je 52 posto anketiranih smatralo da je njihova poslovna situacija loša, dok sada to misli 48 posto poduzetnika. Proizvođači su puno bolje volje nego li u veljači, HLIPO je u tom sektoru porastao sa 71 na 90,5 poena, a optimizam se končano vratio u industriju, barem kada je o procjeni sljedećih šest mjeseci riječ (116 poena). Bolje volje su i građevinari, pa je indeks s 54 povećan na 77 poena, a oni također predviđaju svijetlu budućnost svom sektoru, barem do jeseni. Tako su na njihovo raspoloženje u ožujku više utjecala očekivanja od narednih pola godine, nego li ‘blistavost‘ trenutne poslovne situacije. Za očekivati je bilo da će ljepši dani donijeti optimizam sektoru turizma, koji prema podacima za ožuja, smatra da će predsezona biti jako dobra.

U skladu s tim, poraslo je i raspoloženje u sektoru prijevoza i usluga, iako je rast skromniji nego u turizmu i proizvodnji. Jedini sektor kojem sunce nije zasjalo u ožujku je trgovina koja je s HLIPO-a od 62,8 u veljači došla do 69,1 poena. Jednako je skroman rast očekivanja trgovaca od narednog razdoblja.

18. travanj 2024 06:42