Poslovna scena
StoryEditor

Sutra u Hypo centru besplatna radionica o JPP-u

18. Rujan 2012.
Piše:
lider.media

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić sutra će otvoriti prvi u nizu skupova o javno-privatnom partnerstvu - NOVI MODEL! u organizaciji Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija te Agencije za javno privatno partnerstvo.

Skupom u zagrebačkom Hypo centru 19. rujna počinje ciklus savjetodavnih radionica koji ima za cilj predstaviti zainteresiranim partnerima novi model javno-privatnog partnerstva. Sudjelovanje na radionicama je besplatno, a osim u Zagrebu, održat će se u Osijeku 25. rujna, Rijeci 27. rujna te Splitu 2. listopada.

Prije sutrašnjeg otvaranja skupa, Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija održao je briefing za novinare na temu javno- privatnog partnerstva. Na brifingu su najavljeni novi projekti javno- privatnog partnerstva koji se odnose na gradnju, dogradnju i rekonstrukciju škola, bolnica i drugih građevina za javnu namjenu. 

Slični projekti su već i napravljeni, a radi se o 13 projekata vrijednih 614 milijuna kuna. No, pravi procvat tek dolazi jer se za samo prvi blok partnerstva najavljuje ulaganje od 750 milijuna kuna za bolnice u Varaždinu i Popovači, skladište MORH-a i 16 škola u Dubrovniku, Varaždinu te Varaždinskoj i Istarskoj županiji.- Očekuje se kako će u projekte JPP-a biti uloženo oko 14, 9 milijardi kuna - rekao je predsjednik Upravnog odbora CEI-ja Dragan Marčinko.

Obzirom da je prošli mjesec na snagu stupio novi Zakon o javno-privatnom partnerstvu i nova Uredba o provedbi projekata javno-privatnog partnerstva otvorile su se mogućnosti za zajedničko djelovanje privatnog i javnog sektora.Marčinko je napomenuo kako za najavljene projekte iz prvog bloka Agencija za javno- privatno partnerstvo i Ministarstvo financija provjeravaju Komparatore troškova i tekuće troškove kako bi javno nadmetanje moglo krenuti do kraja ove godine. Ono što bi moglo zaustaviti tijek stvari je zastoj u lokalnoj upravi. Naime, CEI je već idući mjesec spreman za prvi blok projekata, no o budžetu lokalne zajednice ovisi hoće li se krenuti u provedbu.

Saša Marenjak iz PPP Centra procjenjuje vrijednost kapitalnog ulaganja na 15 milijardi kuna. Naručitelj, odnosno država će preko modela JPP-a dobiti željeni objekt za koji će plaćati 25 godina najamninu, a po isteku mu postaje vlasnik. Model JPP-a je povoljniji od klasičnog modela građenja , a prednost su mu i penali tj. troškovi za nastale nedostatke koji padaju na teret privatnog partnera, a ne građana. Marenjak kaže kako je praksa pokazala da kroz model JPP-a dolazi do ušteda od oko 4 do 17 posto.

- Praksa je pokazala kako JPP omogućava manje troškove i bolju kvalitetu jer se privatni partner sam osigurava za troškove u narednih 25 godina, reko je Marčinko. S obzirom kako sav teret pada na leđa privatnog partnera, ppstavlja se pitanje koji je njegov interes za ulazak u ovakav pothvat.- JPP se radi po win- win modelu, ako država zakaže ona plaća penale, a isto tako je i s privatnim partnerom, građevina je 25 godina privatno vlasništvo, ali zemljište ne, i po isteku objekat postaje opet javni - kaže Marenjak. Minimalna isplativa vrjednost projekta koja se isplati za privatnog partnera je 10 milijuna eura kapitalne vrijednosti.

19. travanj 2024 20:07