Poslovna scena
StoryEditor

Švicarci snimaju situaciju u Petrokemiji i oko nje

20. Rujan 2015.
Piše:
Jasmina Trstenjak

MET grupa, međunarodna grupacija za prodaju i trgovinu energijom s bazom u Švicarskoj, osim ulaska na hrvatsko tržište plina prije skoro dvije godine, razmišlja i o nekim drugim poslovnim pothvatima.

Nedavno su tako zaključili preliminarni proces dubinskog snimanja Petrokemije i, kako kažu u toj grupaciji, trenutačno obrađuju informacije i podatke.

– Budući da se ugovor o kupoprodaji udjela zasniva na međusobnom dogovoru u kojem idealno sve strane moraju ispuniti vlastite zahtjeve i poslovne interese, predmet je još uvijek otvoren, a sada provodimo nadzor nad regulatornim i poslovnim okružjem – otkrivaju u MET-u, koji u Hrvatskoj vodi Goran Frančić.

MET je vodeće društvo na srednjoeuropskom tržištu prirodnog plina sa značajnim udjelom na tržištu krajnjih korisnika u Mađarskoj, Slovačkoj, Rumunjskoj i Hrvatskoj. Aktivni su sudionik na europskim tržištima električne energije, nafte i derivata, u sklopu čega optimiziraju svoj položaj i upravljanje rizicima putem svojih platformi za trgovinu smještenih u Švicarskoj i Velikoj Britaniji. U Hrvatskoj su podružnicu otvorili krajem 2013., a 2014. bila je prva potpuna godina poslovanja na tržištu i već su tada postali jedan od tri najveća neovisna opskrbljivača plinom (odnosno, koji nemaju prevladavajući utjecaj ili su u državnom vlasništvu). Iako ne otkrivaju detalje poslovanja, kažu da od tada kontinuirano povećavaju broj klijenata i rade na tome da se trend pružanja usluga sve većem broju klijenata nastavi.

– Ulaganje u Hrvatskoj smatramo uspješnim te se nadamo da možemo biti među onima koji dugoročno mogu doprinijeti razvoju hrvatskog plinskog tržišta. U Hrvatskoj se energetsko tržište posljednjih godina razvija vrlo brzo i to ne samo u poslovnom smislu već i s regulatornog aspekta. Prilagođavamo svoje proizvode i usluge tim promjenama. Isto tako, planiramo razmotriti i druge poslovne transakcije u kojima potencijal dodane vrijednosti može biti obostran jer je naš glavni interes stvaranje dugoročno održivog položaja na hrvatskom energetskom tržištu – poručuju iz MET grupe.

05. svibanj 2024 18:58