Poslovna scena
StoryEditor

Svijet i ekonomija mijenjaju se i za tri do pet godina biznisi će biti digitalni

04. Prosinac 2017.

Kako transformirati poslovanje, koja tehnološka rješenja mogu pomoći u svakodnevnom poslovanju, kako do sredstava iz EU fondova te kako podići vrijednost tvrtke – samo su neka od spektra pitanja na koja je odgovore dala Poslovna edukacija – Transformirajte svoje poslovanje, održana u virovitičkom Poduzetničkom inkubatoru.

Stvarna vrijednost tvrtke očituje se u tome koliko je kupac spreman platiti

Kojim metodama se može izračunati vrijednost tvrtke te koja je stvarna vrijednost biznisa iznio je u svom predavanju Danko Sučević, direktor tvrtke Infokorp. Vrijednost tvrtke važna je u slučaju dokapitaliziranja, prodaje, nasljeđivanja ili podjele imovine te ukoliko postoji baš zanimanje za to da se sazna koliko posao vrijedi.

- Prvi korak je knjigovodstvena vrijednost, a knjigovodstvena vrijednost tvrtke je kapital. Drugi korak je procjena tržišne vrijednosti – koliko možemo dobiti na otvorenom tržištu – rekao je Sučević.

Što se tiče zaliha i potraživanja, one su uglavnom precijenjene, rekao je Sučević. Dodao je da je vrijednost supstance tekuća vrijednost kapitala i utvrđuje se iz pročišćene bilance. Zatim, u metodi dobiti, imovina, obveze i kapital su nebitni u dužem roku, bitna je samo zarada (dobit), svedena na današnju vrijednost.

- Dobit nikada nije ista. Dobit eksterno ovisi o konkurenciji, stanju u ekonomiji, razvoju ekonomije, tehnologije, društva te o politici i ekologiji. Interno ovisi o marketinškim sposobnostima, poslovnim procesima, mogućnostima financiranja, idejama, iskustvu i vodstvu – istaknuo je Sučević.

- Na izbor metode utječe svrha procjene, relativna veličina supstance u odnosu na prihode, dobit i novčani tijek, volativnost poslovanja, potreba za investiranjem i karakteristike jedinstvene prodajne ponude. Nijedna metoda ne uključuje brend, njega imaš ili nemaš, on je u brojkama. Ako zarađuješ imaš brend, ako ne zarađuješ, nemaš brend. Stvarna vrijednost biznisa, ovisi o tome tko je kupac – sinergija, tko je prodavač (jer može izgubiti sinergiju, trošak ili smanjenje troška zamjene), načinu plaćanja, garancijama i povjerenju. Koliko je kupac spreman platiti je stvarna vrijednost tvrtke – naglasio je Sučević.

O načinima povlačenja sredstava iz EU fondova za ulaganje u razvoj poduzetnika, predavao je Alen Rubčić, direktor tvrtke Meta partner. Prošao je aktualne i planirane pozive za poduzetnike u okviru OPKK 2014-2020., prikazao primjere poziva za dodjelu bespovratnih sredstava iz OPKK i PRR te te predočio rizike i ograničenja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava .

- Trenutno je otvoreno nekoliko poziva za poduzetnike, a planirana je i objava novih do kraja 2017. godine, rekao je Rubčić, istaknuvši da je poziv za natječaj ‘Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koje proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja – IRI‘ privremeno obustavljen do 2.1. 2018. godine. Sljedeće godine očekuju se brojni novi pozivi za dodjelu bespovratnih potpora od kojih su neki već u pripremi , istaknuo je, izvojivši pritom ‘Izgradnju i opremanje proizvodnih kapaciteta MSP-ova (Kompetentnost i ravoj – faza 2)’ te ‘Unaprjeđenje poslovanja mikro MSP-ova uvođenjem IKT-a’.

Od prijave projekta do kraja perioda održivosti treba voditi računa o ugovornim obavezama kako bi se izbjegle financijske korekcije, a rizici i ograničenja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava mogu uzrokovati financijske korekcije.

-Jedna od važnih stvari o kojoj treba voditi računa je poslovni rezultat na karaju ove godine, morate imati pozitivno poslovanje na kraju ove godine kako bi se mogli prijaviti na pozive u 2018. godini – istaknuo je Rubčić.

Upravljanje poslovnim procesima pametnije, brže i jednostavnije

Mario Udženija, poslovni konzultant tvrtke Mstart govorio je o tome kako unaprijediti operativne procese nabave i skladištenja, upravljanje zalihama i i prodajne aktivnosti, kako organizirati proizvodnju i pružanje usluga, kako upravljati projektnim aktivnostima, te kako osigurati potpuni uvid u sve financijske pokazatelje poslovanja, kroz poslovne procese i mogućnosti konkretne primjene funkcionalnog alata suvremenog ERP rješenja u svrhu njihove optimizacije, koji ima više od 50.000 korisnika, 43 lokalizacije i 27 jezika.

Sustav sadrži matične podatke o nabavi, prodaji, CRM-u, zalihe i skladišno poslovanje, proizvodnji, servisima, upravljanju projektima te računovodstvu i financijama. CRM služi za komunikaciju s okolinom, otvaranjem matičnih podataka potencijalnih partnera. Integriran je s računovodstvom i financijama. Sustav u vidu zaliha i skladišnog poslovanja sadrži metodu vrednovanja zaliha.

Digitalna tranformacija – ukidanje papira

Igor Javor, direktor projektnog ureda mstarta predstavio je produkte i usluge njihove tvrtke pomoću kojih se može značajno unaprijediti poslovanje kroz transformaciju poslovnih procesa prema poslovanju bez papira.

Istaknuo je da poslovne potrebe rastu, kroz prihvaćanje uređaja i rada na daljinu, doba društvenih mreža te da konkurentno poslovanje koristi povezanu strategiju. Predstavio je digitalni paket koji sadrži WorkFlow, digitalizaciju, eRačun, arhiviranje i EDI dokumente u lancu opskrbe (Electronic Data Interchange). Tih pet usluga omogućuje poslovanje bez papira.

- Prvi korak digitalizacije je konverzija papirnate dokumentacije u njezin digitalni oblik, što znači bržu dostupnost i pretraživost dokumenata, ubrzane i poboljšane poslovne procese, te pojednostavljen svakodnevni rad s dokumentima.  Ako idemo u digitalizaciju, moramo imati riješeno arhiviranje.

Svijet i ekonomija se mijenjaju

- Današnje firme sve više se okreću Cloudu, koji postaje najsigurnije mjesto gdje dokumenti mogu biti. Za tri do pet godina biznisi će biti digitalni, ako ne budete prisutni na društvenim mrežama, neće biti dobro - istaknuo je Javor.

24. travanj 2024 05:41