Poslovna scena
StoryEditor

TDR i Istragrafika postaju bolne točke

28. Travanj 2013.

S rastom prihoda od 5,2 posto rovinjska se Adris grupa u prošloj godini vratila na razinu od 3,4 milijarde kuna, kakvu je ostvarila prije krize, 2008. godine.

Iako je i lanjska dobit (506 milijuna kuna) veća nego prethodnih godina, čak je za dva milijuna kuna veća nego u 2008. godini, čelnik Adrisa Ante Vlahović teško može biti opušten. Struktura prihoda po pojedinim tvrtkama i djelatnostima unutar Adris grupe, naime, govori o gotovo tektonskim poremećajima koji su se u međuvremenu dogodili, što znači da će i ubuduće trebati vješto manevrirati kako neki od tih poremećaja ne bi ugrozio poslovanje Grupe.

Evidentan je pad u duhanskom dijelu poslovanja, koji se u međuvremenu sveo na svega polovicu ukupnih prihoda Adrisa. Dok je TDR u 2008. godini imao 2,3 milijarde kuna prihoda, lani se prihod spustio na 1,7 milijardi kuna, a operativna dobit na 262 milijuna. Pritom nema nikakvog izgleda da ova godina bude bolja, može biti samo gora, jer izlazak Hrvatske iz Cefte donosi TDR-u više carine na njegovim najvažnijim izvoznim tržištima, BiH te Srbiji, što će mu godišnje troškove povećati za više od deset milijuna eura. Da je situacija gotovo dramatična, govori rečenica iz Adrisova priopćenja da ‘ TDR, kao socijalno odgovorna tvrtka, traži rješenja kako bi ponajprije zadržao radna mjesta u Hrvatskoj’.

Drugi veliki problem koji je se pojavio u poslovanju Adris grupe je Istragrafika. S razine od oko 150 milijuna kuna godišnjih prihoda prije krize, ta je tvrtka lani pala na 120 milijuna kuna, a pala bi i više da nije uspjela povećati izvoz za 16 posto.

‘Stagnacija industrijske proizvodnje u Hrvatskoj, promjene načina pakiranja gotovih proizvoda, rast cijena kartona, pritisak kupaca na prodajne cijene izazovi su u toj djelatnosti. Održivost poslovanja Istragrafike ključni je izazov u sljedećih nekoliko godina‘, priznaju u Adris grupi.

Najsvjetlije točke su Maistra i Cromaris. Turistički dio Adrisa lani je ostvario prihod od 688 milijuna kuna, što je za 14,9 posto više nego u 2011., a operativna mu je dobit udvostručena i iznosila je 94 milijuna kuna. Cromaris je pak nastavio sa snažnim rastom prihoda, koji su se lani već približili onima kakve je u svojim najboljim godinama imala Istragrafika.

24. travanj 2024 01:57