Poslovna scena
StoryEditor

TDR i Philip Morris duopolizirali tržište

05. Srpanj 2014.

Iako događaji u hrvatskoj duhanskoj industriji iza kulisa sliče holivudskim trilerima, na glavnoj pozornici zadnje dvije godine vlada popriličan kaos. Zajedničko svim akterima industrije je da su suočeni s nepovratnim promjenama koje su došle u paketu s ulaskom Hrvatske u EU.

Hrvatska je prošle godine usvojila posve novi zakonodavni okvir u dijelu trošarina na duhanske proizvode te je uvela zabranu izlaganja duhanskih proizvoda na maloprodajnim mjestima, što je iznimno rijetka praksa među europskim zemljama. Sve to prati masovni rast crnog tržišta rezanog duhana. Procjenjuje se da se tri četvrtine rezanog duhana prodaje u ilegali, čime, prema procjenama stručnjaka, državni proračun na godinu gubi oko 400 milijuna kuna.

Vrlo je zanimljivo da se, prema istraživanju metodom Empty Pack Survey, kojom se mjeri obujam potrošnje krivotvorenih cigareta i cigareta koje su ilegalno prodane na hrvatskom tržištu (prikupljanjem kutija po ulicama i koševima za smeće), ilegalno tržište cigareta smanjilo s 12 na pet posto. Tome, međutim, nisu pridonijele neke mjere, već konzumacija rezanog duhana na crnom tržištu, kojeg je kilogram u dvije godine poskupio sa 70 na 270 kuna. 

Svim tim promjenama proizvođači se nastoje prilagoditi prodajom legalnoga rezanog duhana i kvalitetnijih cigareta po nižim cijenama iako se zbog većih trošarina i PDV-a očekuje da će se cijene do kraja godine izjednačiti s povećanim troškovima. Osim TDR-a, koji jedini proizvodi duhan u Hrvatskoj, na hrvatskoj sceni trenutačno konkurentsku borbu vode strani proizvođači Philip Morris Zagreb (PMI), British American Tobacco Hrvatska (BAT), Japan Tobacco International Zagreb (JTI) i Imperial Tobacco Zagreb. Iz prošlogodišnjih financijskih podataka vidljivo je da svi strani proizvođači u zadnje četiri godine bilježe rast prihoda, a prihodi i tržišni udio TDR-a opadaju. Philip Morris je prije tri godine u prihodima prešao TDR, koji, doduše, još uvijek daleko vodi prema zaradi. Ukupna prodaja TDR-a u 2013. godini iznosila je 9,5 milijardi cigareta (17,8 posto manje u usporedbi s 2012.), pri čemu je 65 posto ostvareno u izvozu. TDR kupuje 60 posto domaće proizvodnje duhana, najviše izvozi u regiju, s time da u posljednjih nekoliko godina na regionalnim tržištima prosječan godišnji pad prodaje iznosi pet do deset posto. U TDR-u kažu da traže nove izvore rasta izvan regije, stoga su svoje napore usmjerili na europska i azijska tržišta. U rujnu 2013. otvorili su u suradnji s tvrtkom Iranian Tobacco tvornicu s kapacitetom od šest milijardi cigareta na godinu u Sariju, Iranu, a investicija je vrijedna 30 milijuna eura.

>>>Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Lidera. Aplikaciju s pomoću koje ga možete kupiti na iPadu skinite OVDJE. Tiskano izdanje možete kupiti na prodajnim mjestima koja možete pronaći OVDJE.

29. travanj 2024 05:04