Poslovna scena
StoryEditor

Tehnika se kvari sve brže, hrana traje sve dulje

02. Siječanj 2013.
Piše:
lider.media

Dok je trajnost tehničkih proizvoda koje danas kupujete znatnije kraća nego prije nekoliko desetljeća, proizvođači hrane se trude što je moguće dulje produžiti njezin vijek trajanja piše poslovni tjednik Lider.

Razlog tome valja tražiti u želji proizvođača za što većim profitom. Smanjenjem roka trajanja tehničkih proizvoda nameće se kupcima potreba da ih stalno iznova kupuju. Servisiranje se ne isplati jer popravak je često skuplji od novog uređaja, žale se vlasnici nekih servisa tehničke robe u razgovor za Lider i ističu da im predstavnici proizvođača sami priznaju da rade lošije proizvode s namjerom da ih prodaju više. 

Hrani se pak vijek trajanja želi produžiti kako bi imala što veću priliku biti prodana prije nego je se mora baciti. Iako je tehnologija obrade hrane napredovala još uvijek je potrebno obratiti pažnju na one koji koriste zastarjelu štetnu tehnologiju koja uključuje agresivne termičke obrade i uporabe kemijskih tvari za konzerviranje. 

Potrošaču je stoga važnije nego ikad biti dobro informiran upozorava Lider i ujedno objavljuje popis stvari na koje treba paziti pri kupnji tehničkih proizvoda. Među važnijim su: duljina jamstva, rok popravka kod servisera, dostupnost rezervnih dijelova, uhodani proizvod, a ne najnoviji, brend i provjera educiranosti trgovaca.

26. travanj 2024 21:09