Poslovna scena
StoryEditor

Tek se počinju otkrivati dubioze iz Centar banke

10. Rujan 2013.
Piše:
lider.media

Od trenutka kada je češki/slovački kapital ušao u Centar banku preko Alternative FGS-a stvari nisu štimale. Prema ponudi koju su lani dali za dokapitalizaciju banke trebali su - a nisu! - odobriti dugoročnu kreditnu liniju za likvidnost u iznosu od 15 milijuna eura.

Tek kada je HNB pritisnuo novog kupca češkog J&T, ulagač je morao sklopiti ugovor s Centar bankom, no tu su obvezu ‘spustili‘ na razinu kratkoročnog kredita od samo 5 milijuna eura. Kredit dospijeva na naplatu tek krajem ove godine, no uprava banke ga je (ne samo taj kredit) odlučila naplatiti i prije dospijeća. Problem je što je zalog za taj kredit 15 milijuna eura provoklasnih potraživanja!

Zalog je, doznajemo iz krugova bliskih banci, poboljšan aneksom ugovora u srpnju ove godine čime su nesuđenog češkog vlasnika dodatno osigurali.

Umjesto 5 milijuna dali su svega 3 milijuna. I ne samo to - sada je uprava banke počela slati, prema svim tvrtkama čija su potraživanja u zalogu, zahtjev za isplatom i to u iznosu svih 15 milijuna eura!

Veličina dubioza tek se počinje otkrivati i samo je pitanje kada će se u cijelu priču uključiti i istražni ‘organi‘.

25. travanj 2024 20:49