Poslovna scena
StoryEditor

Tommyju kazna od 93.000 kuna

16. Svibanj 2013.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) izrekla je trgovačkom lancu Tommy iz Splita upravno-kaznenu mjeru u iznosu od 93 tisuće kuna jer u zakonskom roku nije podnio prijavu koncentracije nastalu sukcesivnim stjecanjem prodajnih prostora poduzetnika Kerum, izvijestili su danas iz AZTN-a.

Agencija je utvrdila da je obveza prijave koncentracije za Tommy nastala 10. svibnja 2010., kada je preuzeo šest Kerumovih prodavaonica na području Dubrovačko-neretvanske županije.

No, postupak prijave koncentracije započeo je tek na inicijativu Agencije i to nakon što je, temeljem informacija iz medija, pokrenula istraživanje njihove kapitalne odnosno personalne povezanosti.

Potpunu prijavu koncentracije Agencija je zaprimila 16. studenog 2012., pa je povreda trajala dvije i pol godine.

Iz AZTN-a pojašnjavaju da neprijavljivanje koncentracije predstavlja lakšu povredu propisa o tržišnom natjecanju za koji Agencija izriče upravno-kaznenu mjeru do najviše jedan posto vrijednosti ukupnoga prihoda koji je poduzetnik ostvario u posljednjoj godini za koju postoje zaključena godišnja financijska izvješća.

No, dodaju da pri izricanju te mjere Agencija u obzir uzima sve olakotne i otegotne okolnosti, kao što su težina povrede, vrijeme trajanja povrede te posljedice za druge poduzetnike na tržištu i osobito na potrošače.

Tako je Agencija pri izricanju mjere za Tommy u obzir uzela da koncentracija nije dovela do stvaranja niti do jačanja vladajućeg položaja na razini pojedinih županija ili cjelokupnom području Hrvatske te da je koncentracija imala ograničeni učinak u zemljopisnom smislu, jer obuhvaća isključivo područje pet županija.

Također, navode iz Agencije, Tommyjevo propuštanje prijave nije imalo za cilj narušavanje tržišnog natjecanja na mjerodavnim tržištima, a i poduzetnik je tijekom postupka ocjene koncentracije surađivao s AZTN-om.

No, budući da prijava koncentracije predstavlja zakonsku obvezu čije se nepoštivanje ne može opravdati neznanjem, tvrtki Tommy je izrečena upravno-kaznena mjera, a Agencija pritom ‘vjeruje da će ona imati preventivni učinak na druge poduzetnike‘.

29. travanj 2024 06:38