Poslovna scena
StoryEditor

Traže se novi kriteriji za kupnju trupaca

20. Lipanj 2015.

Drvoprerađivači će s Hrvatskim šumama uskoro razmatrati nove kriterije za odobravanje popusta pri kupnji trupaca. Dosadašnji kriteriji omogućavali su finalnim proizvođačima popust i do 13 posto, čime se poticala prerađivačka industrija, no dio njih tvrdi da sva sirovina ne završi u finalnom proizvodu i da neki finalni proizvođači sirovinu dalje preprodaju.

Posljedica je manjak sirovine, kažu u Hrvatskom drvnom klasteru, jer do nje teže dolaze pilanari, ali i proizvođači elemenata (poluproizvoda). Osim toga, preprodajom trupaca finalni proizvođači postali su pilanarima i poluproizvođačima nelojalna konkurencija.

U Hrvatskome drvnom klasteru smatraju da poticajna politika Hrvatskih šuma nije loše zamišljena, ali kriterije za nabavu trupaca trebalo bi doraditi. Predlaže da se poticanje finalne proizvodnje nastavi isključivo na osnovi proizvedene količine finalnog proizvoda, što je, kažu, lako utvrditi na temelju porezne i financijske dokumentacije koju je svaka tvrtka dužna voditi.

– Tako bismo omogućili pošteniji i transparentniji način poticanja pravih finalista, kojima je, inače, posljednjih godina sve teže – kaže predsjednik Hrvatskoga drvnoga klastera Darko Prodan.

Početkom mjeseca održan je sastanak Klastera i ministra Tihomira Jakovine na kojem su predstavnici Klastera predložili poboljšanje kriterija. Na tom su sastanku iznijeli stajalište da su sadašnji kriteriji nastali više kao potreba ‘određenih interesnih skupina‘, pri čemu je ignorirano mišljenje struke. Prodan ističe kako su ministar Jakovina i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavelić pokazali dobru volju da se kriteriji za dodjeljivanje popusta korigiraju.

Iz HŠ-a su nam potvrdili da su spremni razmotriti dosadašnje kriterije. Napominju kako je logično nakon tri godine možda unaprijediti model, no napominju da se pri određivanju kriterija moraju zadovoljiti najširi interesi industrije.

– Ako bi se većinom glasova donijeli zaključci o korekcijama, tada bi se one možebitno primjenjivale za 2016. – kaže Pavelić.

Kad je riječ o nedostatku trupaca, Pavelić smatra da nije sadašnji kriterij odobravanja popusta razlog nestašice, nego to što HŠ može ponuditi 2,2 milijuna prostornih metara na godinu, a instaliranih je pilanskih kapaciteta pet milijuna prostornih metara.

06. svibanj 2024 17:28