Poslovna scena
StoryEditor

Treba se posvetiti kunskom tečaju i reformi poreznog sustava

11. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Da ste predsjednik Vlade, što bi vam bio prioritet broj 1? Ovo pitanje poslali smo na 200 adresa hrvatskih ‘opinion makera‘. Evo što neki od domaćih poduzetnika, političara, ekonomista i konzultanata predlažu.

Tea Martinčić, Hypo banka: Reforme i rasterećenje poslodavaca

- Ako govorimo o razdoblju prije početka mandata, tada bi nedvojbeno prioritet bio složiti kvalitetan tim stručnjaka. Ako govorimo o ovom trenutku, onda bi to bila provedba strukturnih reformi na svim razinama, što je apsolutni prioritet u pokretanja domaćega gospodarstva i privlačenju ulagača te podizanju nacionalnog rejtinga. Slijede uvođenje rasterećenja za poslodavce, poreznih olakšica za ulagače te povećanje učinkovitosti javne uprave.

Hrvoje Prpić, investitor i poduzetnik: Smanjiti plaće javnog i državnog sektora

- Ako bih gledao kratkoročne prioritete, bilo bi to smanjiti plaće javnih i državnih zaposlenika, privatizirati što je više toga, prodati dionice svih tvrtki u kojima država ima udjele i tim novcem otkupiti svoje obveznice te, nakon što se uvidi da su rashodi pali, ukinuti što više parafiskalnih nameta.

Davor Štern, konzultant: Pregovarao bih s MMF-om

- Državu treba financijski konsolidirati. Odmah bih od neovisne ustanove naručio studiju o stanju financija. Nakon toga trebalo bi pregovarati s MMF-om o primjeni rezultata rada odabranog konzultanta i napokon razriješiti gordijski čvor kojim su povezani država, banke, javni sektor i gospodarstvo u cjelini. Posebno bih se posvetio kunskom tečaju, mogućoj deprecijaciji i cjelovitoj reformi poreznog sustava

Guste Santini, ekonomist: Referendum za povratak suvereniteta

- Na javnoj televiziji precizno bih objavio dijagnozu stanja hrvatskoga gospodarstva, potrebne mjere kako bi se ono popravilo i dugoročne posljedice nastavi li se dosadašnja politika. Raspisao bih referendum s pitanjem: ‘Podupirete li politiku povratka ekonomskog suvereniteta Lijepe Naše?‘ Ako bi pitanje bilo potvrdno, odlučno bih proveo nužne reforme zadržavajući minimum socijalne sigurnosti obespravljenih građana; ako bi odgovor bio niječan, podnio bih ostavku i mirno se vratio u anonimnost

Dragutin Drk, Vindija: Proizvodnja hrane kao zamašnjak

- Prvog dana na mjestu predsjednika vlade pozvao bih sve predstavnike prehrambene industrije na jedno mjesto i pitao ih što vlada treba napraviti da pomogne domaćoj prehrambenoj industriji da poveća proizvodnju i izvoz. Ta industrija mora biti kotač zamašnjak domaćega gospodarstva kao što je u drugim europskim zemljama. Kad jednom budemo uspjeli proizvoditi dovoljno hrane za svoje potrebe, lako ćemo graditi sve drugo.

14. svibanj 2024 19:02