Poslovna scena
StoryEditor

Tvrtke ostale bez 620 milijuna kuna olakšica za istraživanje i razvoj

28. Listopad 2015.

Druge se države trse izmišljajući nove olakšice ne bi li postale što atraktivnije i privukle inovativne tvrtke koje ulažu u istraživanje i razvoj (I&R), a našu malu državu kao da nije pretjerano briga za to. Čini se da upravo takvu poruku šalje tvrtkama koje ulažu u I&R ili su tek planirale.

Jer, ove će godinu izostati državne potpore u obliku poreznih olakšica – vrlo popularnog i učinkovitog mehanizma usmjerenog poticanju ulaganja u istraživanje i razvoj kojim se koriste mnoge zemlje. Zašto? Vjerojatno zbog administracije i birokracije, bio bi odgovor najbliže istini.

Gdje je novi program?

U skladu s Ugovorom o pristupanju Hrvatske EU mjera državne potpore za istraživanje i razvoj temeljena na Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju koja se provodila završila je istekom 2014. Državna potpora dodjeljivala se za temeljna, primijenjena i razvojna istraživanja, a ostvarivala putem dodatnog umanjenja porezne osnovice (za 100, 125, 150 posto) za opravdane troškove projekata. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) pokrenulo je izradu novog programa državne potpore za istraživačko-razvojne projekte 2015. – 2020., koji treba uskladiti s direktivama EU.

– Program je pripremljen, ali još se usklađuju ostali detalji vezani uz pravnu osnovu te će biti donesen u najkraćem mogućem roku – kažu u Vladi. Kako god, to još nije učinjeno, iako je bilo vremena i znalo se do kada vrijedi Pravilnik, i ova je godina sada izgubljena u birokratskom trokutu MZOS-a, Ministarstva financija i Vlade. 

Cijeli tekst pročitajte u novom broju Lidera.

24. travanj 2024 10:07