Poslovna scena
StoryEditor

U Etičnoj banci vjeruju da će do proljeća prikupiti 150 milijuna kuna

20. Prosinac 2015.

Bez obzira na to što sintagma ‘etično bankarstvo‘ zvuči kao oksimoron, suosnivač i upravitelj Zadruge za etično financiranje - ZEF Goran Jeras najavljuje skorašnji početak rada Ebanke.

Jeras i suradnici obišli su Hrvatsku uzduž i poprijeko i nakon 1500 održanih sastanaka i ispipavanja pulsa potencijalnih zadrugara-ulagača osnovali ZEF, koji ne može sâm biti banka, nego je osnivač Ebanke koji je upravo u fazi prikupljanja propisanih minimalnih 40 milijuna kuna temeljnoga kapitala.

– Ovladali smo svim procedurama koje za osnivanje banaka nalaže HNB, a pronašli smo i kompetentne ljude spremne raditi odgovorne bankarske poslove za mnogo manju plaću i bonuse nego u komercijalnim bankama jer samo tako moći će se održati etičnost banke izražena u niskim kamatama i sklonosti financiranja projekata za koje druge banke nemaju sluha – kaže Jeras.

ZEF-ova je odluka, kaže Jeras, da se ne upusti u konačno dobivanje HNB-ove licencije dok ne prikupi barem 150 milijuna kuna, što se očekuje na proljeće. Do tada bi se u Ebanci zaposlilo od 40 do 50 ljudi, a sjedište bi se nakon formalnog osnutka iz Zagreba preselilo u Dugu Resu. Fokus kreditne politike bila bi pomoć u pretfinanciranju projekata prijavljenih za povlačenje novca iz raznih fondova EU, a financiranju složenijih projekata pripomoći će i Europska federacija etičnih banaka.

04. svibanj 2024 02:36