Poslovna scena
StoryEditor

U Jastrebarskom otvorena Sjemenska štedionica

16. Travanj 2013.

U Hrvatskom šumarskom institutu Jastrebarsko danas je otvorena Sjemenska štedionica čija je svrha očuvanje genofonda važnih šumskih vrsta kao i sprječavanje pomanjkanja sjemena namijenjenog za uzgoj sadnica potrebnog za održivo gospodarenje šumama.

Rezerve sjemena se koriste za proizvodnju sadnog materijala namijenjenog za biološku obnovu šuma, a sam projekt je iznimno važan za šumarstvo i poljoprivredu Republike Hrvatske, u skladu sa smjernicama EU koje reguliraju ovu problematiku, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Financijska sredstva za izgradnju objekta i opremanje osigurana su iz državnog proračuna. Projekt ustrojavanja započet je 2009., pripreme za izgradnju započele su 2011., sama zgrada je završena 2012., a u projekt je od 2009. do 2012. godine utrošeno nešto manje od 3,5 milijuna kuna.

Tijekom ove godine u planu je nabava nužne opreme za komore za skladištenje sjemena čime bi se objekt stavio u punu funkciju.

Sukladno Zakonu, kontrola proizvodnje, stavljanja na tržište i kakvoće šumskog reprodukcijskog materijala u nadležnosti je Hrvatskog šumarskog instituta u Jastrebarskom, pod nadzorom Ministarstva poljoprivrede.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je kako je objekt važan za hrvatsko šumarstvo stoga što će se po prvi put stvoriti preduvjeti za skladištenjem sjemenskog materijala šumskih vrsta, prije svega hrasta lužnjaka, čime će se omogućiti uzgoj sadnog materijala i u godinama kada izostane urod u sjemenskim objektima ili je malen.

Na taj način je moguće regulirati, odnosno upravljati s ishodišnim materijalom potrebnim za obnovu naših šuma kako onih u vlasništvu države, tako i onih u vlasništvu privatnih šumoposjednika.

Vrijednost ovog projekta je i u očuvanju genetski najsuperiornijeg materijala šumskih vrsta koje se nalaze u hrvatskim šumama, a koji je iz različitih prirodnih ili antropogenih pritisaka potrebno očuvati, kazao je ministar.

U tom smjeru daljnja je intencija u nastavku ovoga projekta u formiranju zbirke tkiva kojom će se dodatno podići razina ovog važnog područja u šumarstvu i unaprijediti šumsko sjemenarstvo i rasadničarstvo.

25. travanj 2024 19:47