Poslovna scena
StoryEditor

U novom broju Lidera: Diplomacija nesposobna osigurati ugovor sa SAD-om i nizom država važnih za biznis

15. Lipanj 2016.
Piše:
Ivana Tarnaj

Želite li kao strani državljanin poslovati u Hrvatskoj, a dolazite iz zemlje s kojom Hrvatska nema potpisan ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, pripremite se na duplo ili ništa. Porez na imovinu i dohodak plaćat ćete u obje zemlje, a izbjeći ga možete samo ako se odreknete dobiti u toj zemlji. To vrijedi i za sve koji iz Hrvatske žele na tržišta SAD-a, Australije, Ukrajine, Brazila, Egipta... Njihova su iskustva i rješenja različita. Branka Ćubelić australska je Hrvatica koja se u domovinu odlučila vratiti nakon što je ‘tamo dolje’ provela punih 58 godina.

– Naši ljudi koji su dolazili u Australiju uvijek su nam govorili: ‘Vratite se!’ I vratila sam se. Međutim, nisu nam rekli što nas kod kuće čeka. Mene je dočekalo dvostruko oporezivanje, ali to je cijena koju mi povratnici moramo platiti želimo li živjeti i raditi u svojoj Hrvatskoj – kaže Ćubelić koja je u Splitu otvorila Dreamtime, tvrtku za organizaciju vjenčanja.

Atraktivno dubrovačko ‘da‘ Za pokretanje posla imala je valjan razlog. Jadran, pogotovo Dubrovnik, postao je prava meka za mlade parove, posebice Britance, koji sudbonosno ‘da’ žele izreći na Dubrovačkim gradskim zidinama.

Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Lidera koji izlazi u četvrtak.

29. travanj 2024 05:53