Poslovna scena
StoryEditor

U novom broju Lidera: Krediti - Kamate nikad nisu bile niže i još će padati

14. Rujan 2016.

Jedan poduzetnik nedavno se iznenadio kada je u ugovoru za kredit morao potpisati klauzulu kojom se banka štiti od referentne negativne kamatne stope. Ako je referentna kamatna stopa (EURIBOR) negativna, banka će primjenjivati stopu od nula posto. Iz toga se može iščitati da se banke pripremaju za daljnji pad kamata. Istini za volju, EURIBOR još nije pao na -3 %, i dalje je na -0,2 %, -0,3 %, što je zasad zanemariv minus za banke, ali nikad se ne zna…

Kaže nam poduzetnik kako je uspio dobiti kredit a da nije založio bubrege i školovanje svoje djece, ali bila je riječ o kreditnom programu koji je banka nudila u suradnji s Europskom unijom i njezinim institucijama:

– Uspjeli smo dobiti kredit, a kamatna stopa obračunava se tako da se na referentnu stopu, a to je ili EURIBOR, NRS, Libor, cijena šestomjesečnog ili kojeg već zaduživanja države, doda marža banke. Napomenuo bih i to da u ugovoru stoji – budući da postoji mogućnost da referentne stope odu u minus, odnosno postanu negativne, u tom slučaju banka se štiti tako da meni kao dužniku računa referentnu stopu od nula posto, nema minusa – kaže naš sugovornik.

Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Lidera.

18. travanj 2024 09:21