Poslovna scena
StoryEditor

U prvih devet mjeseci ukupni prihodi Vipneta smanjeni za 2.7 posto

20. Listopad 2015.

U prvih devet mjeseci ove godine, Vipnet je ostvario solidne rezultate. Posebno ističu kako nakon deset uzastopnih kvartala, u trećem tromjesečju ove godine po prvi puta su zabilježili pozitivan EBITDA rezultat.

- U prvih devet mjeseci EBITDA je smanjena za 9.2 posto i iznosi 67.2 milijuna eura prvenstveno zbog tri puta većih naknada za uporabu radijske frekvencije uvedenih 2014. Međutim, ako promatramo zasebno treći kvartal, EBITDA je u odnosu na isto razdoblje rani porasla za 0.1 posto zahvaljujući boljem tržišnom nastupu i pozitivnim učincima transformacije kompanije – ističu u toj kompaniji.

Ukupni prihodi u dosadašnjem dijelu godine iznosili su 274,7 milijuna eura i manji su za 2,7 posto u odnosu na isto vrijeme lani. Posljedica je to slabije prodaje mobilnih uređaja i prihoda od interkonekcije, ali oba segmenta imaju niske margine s minimalnim utjecajem na EBITDA-u.

U izvještajima vlasnika Vipneta, Telekoma Austrije, operativna dobit našeg operatora bila je gotovo trećinu manja nego lani. Dakle, dobit prije oporezivanja u prvih devet mjeseci bila je 16,3 milijuna eura. Lani je u isto vrijeme ta dobit bila 23,3 milijuna eura, a u prvih devet mjeseci 2013. bila je 46,8 milijuna eura. Dakle, u dvije godine dobit prije oporezivanja pala je 65,17 posto.

Ipak, kako kaže čelni čovjek Vipneta Jiří Dvorjančanský, Vipnet pokazuje pozitivne operativne rezultate temeljene na rastu prihoda od usluga i u mobilnom i u fiksnom segmentu.

- Poseban je naglasak na fiksnom segmentu čiji je rast dodatno pojačan akvizicijom Amisa. Cijelo telekomunikacijsko tržište u Hrvatskoj i dalje pada, ali vidimo ohrabrujući oporavak u mobilnom segmentu te kontinuirani rast u fiksnom broadbandu i ICT-u. Stroga kontrola troškova i aktivnosti vezane uz restrukturiranje u okviru transformacijskog programa, zajedno s boljim tržišnim nastupom uspješno kompenziraju negativne učinke regulatornih opterećenja i povećanih naknada za uporabu radiofrekvencijskog spektra – ističe Dvorjančanský.

Vipnet je u posljednje vrijeme u restrukturiranju i zaokretu poslovanja s obzirom na uvođenje brojnih novih tehnologija i velikih ulaganja koja su potrebna. U prvih devet mjeseci ove godine uloženo je 34.7 milijuna eura, uglavnom u širenje mreža nove generacije u mobilnom i fiksnom segmentu.

- Kada sam došao u kompaniju u kolovozu prošle godine, financijska očekivanja nisu bila zadovoljavajuća, stoga smo se morali transformirati – istakno je Dvorjančanský. Kaže kako je taj proces polučio uspjeh i veću usmjerenost na prodaju.

Predstavljen je i novi financijski direktor Vipneta – Johannes Kandera koji se Upravi pridružio u kolovozu ove godine

25. travanj 2024 23:26