Poslovna scena
StoryEditor

U sustav PDV-a s godišnjim prometom od 230.000 kuna

23. Kolovoz 2012.

Izmjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost iz ožujka 2012. povećao se prag za obvezatan ulazak u sustav obveznika PDV-a s dosadašnjih 85.000 una na 230.000 kubna godišnjeg prometa.

Ta će se izmjena primjenjivati od 1. siječnja 2013., tako da će se za ulazak ili izlazak iz kruga obveznika PDV-a upotrebljavati podaci o prometu ostvarenom 2012. Gotovo utrostručena svota godišnjeg prometa oporezivoga PDV-om kao granica obvezatnosti prijave u registar obveznika PDV-a rezultat je pretpristupnih pregovora s Europskom unijom i nastojanja da se u Hrvatskoj smanji broj poreznih obveznika kako bi se rasteretila porezna administracija. Smanjenje broja malih poreznih obveznika trebalo bi osloboditi prostor za učinkovitiji nadzor i kontrolu poslovnih subjekata. Poduzetnici čiji je promet na granici propisanog praga mogu do kraja 2012. proučiti prednosti i nedostatke ostajanja ili izlaska iz registra obveznika PDV-a.

Obveznici PDV-a koji u cijeloj 2012. ostvare promet (isporuke) manji od 230.000 kuna mogu do 15. siječnja 2013. zatražiti izlazak iz sustava PDV-a. Samo poduzetnici koji su prijašnjih godina dobrovoljno postali obveznici PDV-a, a od tada nije prošlo pet godina, moraju i dalje ostati u tom sustavu. Za njih je svota godišnjeg prometa nevažna jer najmanje pet godina moraju ostati u sustavu.Poduzetnicima osnovanima 2012. i onima koji su osnovani prije, ali su tek 2012. počeli obavljati djelatnost, a nisu u sustavu PDV-a, mjerilo za obvezan ulazak u sustav PDV-a određuje se razmjerno razdoblju poslovanja u 2012. Primjerice, ako je poduzetnik počeo poslovati od lipnja 2012. i poslovao je sedam mjeseci, za njega je mjerilo za obvezatan ulazak u sustav PDV-a 7/12 od 230.000 kuna, tj. 134.167 kuna prometa ostvarenoga poslovanjem u 2012. oslovni subjekti koji postaju obveznici PDV-a moraju do 15. siječnja 2013. Poreznoj upravi dostaviti popunjeni obrazac P-PDV 1.

Konačni obračun Izlazak iz sustava PDV-a povlači obvezu sastavljanja konačnog obračuna PDV-a na obrascu PDV-K koji se inače sastavlja za svaku poreznu godinu, ali uz dodatne obveze. Poduzetnici koji su u razdoblju dok su bili obveznici PDV-a nabavljali dugotrajnu imovinu i iskoristili pretporez, uz uvjet da od nabave opreme nije proteklo 60 mjeseci, a od nabave nekretnina 120 mjeseci, moraju pri izlasku iz sustava PDV-a ispraviti dio iskorištenog pretporeza. Ispravlja se toliko šezdesetina odnosno stodvadesetina iskorištenog pretporeza koliko mjeseci nedostaje od datuma izlaska iz sustava PDV-a do 60 odnosno 120 mjeseci koji se računaju od dana nabave imovine. Naprimjer, ako je oprema nabavljena u siječnju 2011., a poduzetnik izlazi iz sustava 31. prosinca 2012., tj. nakon što se tom imovinom koristio 24 mjeseca, mora ispraviti 36/60 pretporeza iskorištenoga za siječanj 2011. Ispravak pretporeza automatski povećava konačnu poreznu obvezu poduzetnika koji izlazi iz sustava, a zbog pojednostavnjenja obračuna ne provodi se ako je svota pretporeza koji treba ispraviti do 2000 kuna.

Dobrovoljni ostanak Pretporez iskorišten pri nabavi sirovina, materijala, trgovačke robe i drugih oblika imovine ne ispravlja se iako će se ta dobra u sljedećoj godini prodavati bez zaračunavanja PDV-a. Nakon što izađe iz sustava PDV-a, poduzetnik više ne zaračunava PDV na svojim izlaznim računima, ali nema pravo ni odbiti pretporez s ulaznih računa za primljene isporuke.Da bi izbjegli obvezu ispravljanja dijela pretporeza iskorištenog pri nabavi nekretnina, osobnih automobila (za automobile, u razdoblju kad je to bilo dopušteno), opreme i drugih oblika dugotrajne imovine, dio poduzetnika vjerojatno će ostati porezni obveznici iako to više nisu obvezatni jer im je godišnji promet manji od 230.000 kuna. U tom se slučaju smatra da su dobrovoljno ostali porezni obveznici, što ih obvezuje da idućih pet godina ostanu u sustavu PDV-a.

Alternativa vođenju knjiga S obzirom na to da u drugim poreznim propisima neke obveze poduzetnika ovise o tome jesu li ili nisu obveznici PDV-a, zakonodavac je te obveze prilagodio višem pragu za obvezan ulazak u sustav PDV-a. Tako od 1. siječnja 2013. obrtnici mogu izabrati da umjesto vođenja poslovnih knjiga plaćaju porez na dohodak u paušalnom iznosu samo ako u prijašnjoj godini ostvare prihod do 65 posto propisanog praga za obvezatan ulazak u sustav PDV-a, što iznosi 149.500 kuna. Do sada je mogućnost paušalnog oporezivanja obrtnika bila povezana s godišnjim prometom do 85.000 kuna. Promijenilo se i mjerilo na temelju kojeg se određuje koji poljoprivrednici moraju voditi poslovne knjige. Obveza vođenja poslovnih knjiga propisanih Zakonom o porezu na dohodak više se ne veže uz prihod od poljoprivrede koji prelazi puni prag za ulazak u sustav PDV, kao što je to propisano do kraja 2012., nego uz 35 posto propisanog praga. Povećanje praga za obvezatan ulazak u sustav obveznika PDV-a pogodovat će iznajmljivačima nekretnina. Za njih pravila nisu izmijenjena. Ako nisu obveznici PDV-a, plaćaju porez na dohodak od imovine prema stopi od 12 posto uz pravo na 30 posto priznatih izdataka, a iznajmljivači soba i postelja putnicima i turistima plaćaju porez na dohodak u paušalnom iznosu. To znači da će mnogi od njih koji sada moraju voditi poslovne knjige i za PDV i za porez na dohodak od 1. siječnja 2013., nakon što izađu iz sustava PDV-a, porez na dohodak utvrđivati jednostavnije i uz niže porezno opterećenje.

25. travanj 2024 04:24