Poslovna scena
StoryEditor

Uber i kineski Didi Chuxing najavili spajanje

01. Kolovoz 2016.

Pružatelj taksi usluga Uber spojit će se svoj kineski odjel s tamošnjim Didi Chuxingom, vodećom taksi tvrtkom u Kini, doznaje se od izvora upoznatih s planovima Ubera.

Vlasnici Ubera osmislili su aplikaciju kojom se vlasnici vozila povezuju s klijentima kojima treba prijevoz, a vožnja je jeftinija od standardnog taksija i plaća se putem interneta. No, u Kini toj tvrtki ne ide baš najbolje, među ostalim i zbog toga što Didi vlada na tamošnjem tržištu.

Zbog toga se najavljuje spajanje Ubera i Didija, a zajednička vrijednost tih tvrtki dosegnula bi 35 milijardi dolara. Investitori u Uber-Kinu, tvrtku u vlasništvu Ubera, Baidua i ostalih, dobit će 20 posto udjela u novonastaloj kompaniji. Uber će, isto tako, zasad u Kini nastaviti pružati svoje usluge i s vlastitom aplikacijom.

Izvršni direktor Ubera Travis Kalanick napisao je u blogu objavljenom na stranicama Bloomberga kako za uspjeh treba slijediti misli, ali i slušati srce.

- Uber i Didi Chuxing ulažu milijarde dolara u Kini i obje kompanije očekuju profit. Razvijanje posla jedini je način dugoročne izgradnje održivog biznisa i za pružatelje usluga, vozače ali i za gradove koje opslužujemo, naveo je Kalanick.

Kineske vlasti prošlog su tjedna legalizirale vožnju taksijem na način koji su izmislili vlasnici Ubera, postavljajući tako temelje za daljnji rast tog biznisa.

29. travanj 2024 00:02