Poslovna scena
StoryEditor

Uspješan model spin-offa iz državne agencije Fina gotovinski servisi

01. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

FINA gotovinski servisi u protekloj je godini preokrenula poslovnu bilancu, ostvarila pozitivan rast svih pokazatelja i godinu završila sa 7,7 milijuna kuna dobiti. Poslovni uspjeh rezultat je okretanja novim tržištima te značajne optimizacije poslovnih procesa

Fina GS pozitivan je primjer državnog spin-offa. Nastala je izdvajanjem poslova s gotovim novcem iz Financijske agencije u samostalno trgovačko društvo. Tijekom protekle dvije godine Fina GS konsolidirala je poslo vanje te se transformirala u samostalnu tvrtku u tržnom natjecanju. Fina GS djeluje na tržištu koje karakterizira brojna konkurencija (u segmentu privatne zaštite više od 270 trgovačkih društava i 120 obrta za tjelesnu i tehničku zaštitu te 200-tinjak unutarnjih čuvarskih službi, u segmentu obrade gotovog novca pet velikih poslovnih banaka i jedno trgovačko društvo).

Tvrtka je u razdoblju od 2010. do polovice 2012. negativno poslovala. Ključan trenutak za tvrtku nastupio je sredinom 2012. godine kada je s novim vodstvom došla i nova strategija poslovanja te su zacrtani jasni smjerovi za razvoj. Direktor društva Dušan Tomašević pojašnjava kako je u tom trenutku bilo pitanje opstanka kompanije:

- Primarni nam je cilj bio sanirati poslovanje i preokrenuti trendove. Tijekom restrukturiranja poslovanja naglasak je bio na racionalizaciji i optimalnom korištenju vlastitih resursa. Nakon inicijalne faze sanacije, započeli smo širiti portfelj usluga, što je rezultat snažnoga razvojno-investicijskog ciklusa započetog potkraj 2012. Tvrtka je u 2012. preokrenula trendove, unaprijedila rezultat za 70% te nastavila rasti. 2013. završila je sa 7,7 milijuna kuna dobiti.

I tekuća godina, očekuju u Fini GS, završit će s uzlaznom krivuljom na završnoj bilanci. Ističu kako nema razloga da ne nastave pozitivan trend razvoja te već sada najavljuju nove dvije usluge za tvrtku.

- Očekujemo da će 2015. za nas donijeti stabilnost i diverzifikaciju prihoda, stoga na budućnost gledamo vrlo pozitivno. U svojim planovima uvijek se primarno vodimo kvalitetnom obradom tržišta i pronalaskom profitabilnih niša jer, iako smo tvrtka u državnom vlasništvu, na tržištu sudjelujemo ravnopravno s ostalim konkurentima i sav svoj prihod ostvarujemo putem natječaja i direktnom prodajom. Fina GS unazad dvije godine snažno razvija nove djelatnosti, čime nastoji kompenzirati pad prihoda po organskim djelatnostima, obradi novca i distribuciji, a koji nastaje smanjenjem količine gotovog novca u opticaju i sve jačom konkurencijom na tržištu. Širenje usluga uistinu je pitanje stabilnosti za nas - poručuje Tomašević.

Organizacijski najvažnija promjena tijekom restrukturiranja bila je s jedne strane uspostavljanje poslovnih segmenata, odnosno divizija, a s druge snažne i regionalno raspoređene prodaje. Uspostavljanje divizijskog ustrojstva poslovanja omogućilo je u svakom pogledu transparentno i kontrolabilno upravljanje operativnim poslovanjem u podružnicama Fine GS. Prodajna funkcija centralizirana je i organizacijski ustrojena na način kojim je Fini GS omogu ćenaprisutnost u svim dijelovima RH.

PRODAJA

Reorganizacija prodaje bila je jedna od najvažnijih aktivnosti u restrukturiranju poslovanja. Modernizirala se i u potpunosti okrenula klijentu. Tržna orijentiranost Fine GS osnovna je premisa dugoročne opstojnosti tvrtke. Tvrtka je izgradila jaku prodajnu silu, regionalno raspoređenu po cijelom teritoriju RH. Tijekom 2013. broj klijenata udvostručio se u odnosu na 2012. te je i dalje u stalnom porastu. Danas Fina GS ima 138 klijenata, a u 2010. taj je broj iznosio 57, pretežito banaka. U posljednje dvije godine prodaja se usmjerila na poslovne subjekte, a važan dio prodaje čini i brzorastuća veleprodaja potrošnim materijalom.

- U radu je vrlo važan entuzijazam suradnika te njihova otvorenost prema novim idejama. Tvrtke znaju da je suradnja s Finom GS sigurna i da ne moraju strahovati od bilo kakvih negativnih utjecaja na njihovo poslovanje ili reputaciju - poručuje Vedran Sabol, izvršni direktor za operacije i prodaju.

LJUDSKI RESURSI

Godina 2013. iz aspekta ljudskih resursa okarakterizirana je snažnim razvojem i ulaganjem u zaposlenike. Broj djelatnika u odnosu na 2012. godinu znatno se povećao - za 24%. Rast u broju djelatnika nastavio se i u 2014., što je primarno rezultat razvoja novih djelatnosti, tjelesne zaštite i facility managementa. S obzirom na to da je osnovna odrednica strategije ljudskih resursa Fine GS očuvanje radnih mjesta, tvrtka je poduzimala aktivnosti fleksibilizacije radne snage, što je rezultiralo stvaranjem polivalentnog radnika. Isto se provodilo prekvalifikacijom i dodatnom naobrazbom radnika.

- U Fini GS vjerujemo da su naši djelatnici naša komparativna prednost. Nema sumnje da je kreativnost u radu najveća vrijednost, zbog čega tvrtka izdvaja znatna sredstva za profesionalni razvoj djelatnika - ističe Iva Brkljačić, direktorica HR-a.

Vezano uz trošak osoblja, tvrtka je još tijekom restrukturiranja u 2012. uspostavila politiku plaća koja prati logiku ugovorenih poslova iz aspekta mogućeg troška izvršitelja kako bi se omjer plaća i prihoda stavio u realne okvire poslovanja. U sklopu sveobuhvatne strategije obrazovanja, namjera je Fine GS pokrenuti vlastitu akademiju za obrazovanje odraslih sukladno postojećim kompetencijama Fine GS - detektivske i zaštitarske usluge.

EKONOMSKO-FINANCIJSKI POSLOVI

Analiza financijskog položaja ukazuje na trend poboljšanja svih ključnih financijskih veličina te da Fina GS danas posluje unutar standardnih veličina likvidnosti, kapitala i financijske stabilnosti. U uspjehu Fine GS Služba ekonomsko-financijskih poslova sudjeluje proaktivno. Uspostavom modernoga menadžerskog izvješćivanja temeljenog na iskazivanju rezultata prema poslovnim divizijama te novim načinom praćenja poslovnog rezultata definirani su centri odgovornosti i napravljeni su veliki pomaci u modelu kreiranja poslovnih planova i nastavno praćenja rezultata. Kao dio strategije naprednog upravljanja i praćenja rezultata uveden je Balanced Scorecard, ponajprije kao sustav mjerenja, a zatim kao strateški i komunikacijski alat za menadžment.

- Kontinuirano jačanje operativne efikasnosti službe ekonomsko-financijskih poslova, poticanje kolektivnog duha i stvaranja osjećaja pripadnosti tvrtki, razvijanje timskog rada kod zaposlenika kao i ulaganje u stručnu izobrazbu i motivaciju te nagrađivanje kadrova ima velik doprinos u ostvarenju pozitivnog poslovnog rezultata i stvaranju potpune financijske stabilnosti Fine GS - istaknula je Željka Mikšić-Gavran, direktorica službe.

OBRADA GOTOVINE

S tržišnim udjelom od 44% Fina GS je lider u obradi gotovog novca. Čvrsti temelji uspjeha leže u vrhunskoj opremi za obradu domaće i strane valute, stručnim djelatnicima s višegodišnjim iskustvom te procesu radapodržanom najmodernijom aplikativnom podrškom. Fina GS pruža uslugu obrade gotovog novca na 11 lokacija u RH i posjeduje 1500 m2 trezorskih kapaciteta. Tvrtka raspolaže s daleko najvećim kapacitetima obrade u zemlji. U prosjeku, na dan se obradi 4,3 milijuna komada novčanica i 3,6 milijuna komada kovanica. Fina GS uime i za račun HNB-a pruža usluge gotovinskih centara te opskrbljuje bankarski sustav Hrvatske gotovim novcem. U posljednje dvije godine u suradnji s bankama orijentirala se na cash intenzivne klijente, osobito veće retailere, nudeći im obradu dnevnih utržaka s mogućnošću avansnog odobravanja računa, razmjenu gotovog novca i uplatne uređaje.

- Trudimo se držati otvorenu komunikaciju s našim klijentima i partnerima konstantno tražeći nove modele za uspješniji rad. Vjerujem da nam je upravo takav pristup osigurao lidersko mjesto, koje zadržavamo već godinama - istaknula je direktorica Sanja Djaković.

DISTRIBUCIJA VRIJEDNOSNIH POŠILJKI

Sigurnost je na prvom mjestu kada se govori o usluzi distribucije vrijednosnih pošiljki, odmah zatim kvaliteta i fleksibilnost u prilagođavanju klijentima, jer svaki klijent ima specifične potrebe za opskrbom novca ili skupljanjem suvišaka - pojasnio je Đino Staničić, direktor distribucije.

Najveće investicije u poslovanje tijekom 2013. bile su upravo u diviziji distribucije. Podižući razinu sigurnosti i kvalitete Fina GS je investirala u novi, moderan sustav elektro-kemijske zaštite u prijevozu i nova vozila. Danas tvrtka posjeduje 80 specijalno opremljenih vozila i pruža zaokruženu uslugu prema principu ‘ključ u ruke’. Pokrivajući cijeli teritorij RH Fina GS zadržava udio od 30% na tržištu opsluživanja bankomata i prijevoza vrijednosnih pošiljki za banke i poslovne klijente. Investicije u razvoj distribucije povećale su broj obavljenih prijevoza za 39% u odnosu na prošlu godinu, bez većeg povećanja u ostalim materijalnim i ljudskim resursima. Na dan u prosjeku Fina GS obavi više od 500 prijevoza, a složeni logistički proces podržan je modernim aplikativnim rješenjima, u čiji se razvoj kontinuirano ulaže.

TJELESNA ZAŠTITA

U segmentu tjelesne zaštite Fina GS pruža usluge na četrdesetak lokacija. U pravilu, riječ je o uslugama zaštite imovine i zaposlenika, recepcijskim uslugama, usluzi mistery shoppinga, ali sve više se traže i osiguranja različitih događaja te neposredna tjelesna zaštita od osnovnih do VIP osiguranja.

Tjelesnom zaštitom tvrtka se počela baviti potkraj 2012. s namjerom čuvanja vlastitih poslovnih prostora. Daljnjim razvojem i prodajom te usluge tijekom 2013., u vrlo kratkom roku, tjelesna zaštita došla je do razine na kojoj čini 20% ljudskih resursa Fine GS. Direktor Vladimir Vrcić ističe da velik naglasak stavljaju na edukaciju i pripremu zaštitara kako bi što kvalitetnije obavljali svoj posao, čime će se podići ljestvica profesionalnosti na cijelom tržištu. U idućem razdoblju Fina GS počet će obavljati poslove zaštite za zračnu luku, čime se namjerava profilirati u jednu od vodećih zaštitarskih tvrtki prema kvaliteti i složenosti usluga sigurnosti.

TEHNIČKA ZAŠTITA

Usluga tehničke zaštite dio je strategije Fine GS u kreiranju cjelovitog i zaokruženog proizvoda u dijelu pružanja usluga privatne zaštite. Pokretanje te divizije omogućilo je Fini GS otvaranje prema tržištu srednjih i malih tvrtki.

- Sve više tvrtki shvaća da ulaganje u videonadzor, alarmni sustav ili kontrolu pristupa nisu više velika investicija, kako je to bilo ranijih godina, a znatno povećavaju sigurnost radnika i objekata - pojašnjava nam direktor Goran Švorinić zašto udio tehničke usluge sve više raste na tržištu. Trenutačno uslugu tehničke zaštite Fina GS pruža u suradnji s AKD-Zaštitom i CDS Bondom. Divizija se snažno razvija tako da će prihodi u 2014. u odnosu na 2013. porasti dvadeset puta.

FACILITY MANAGEMENT

Facility management usluga je u kojoj Fina GS očekuje znatnije pomake preuzimajući sve više kompleksnijih poslova održavanja imovine pružajući cjelovitu uslugu klijentima.

Velika prednost je što tvrtka pruža i ostale sigurnosne usluge te drži do visokih mjera zaštite podataka i očuvanja povjerenja klijenata, pa u njoj očekuju da, osobito veći sustavi poput bankarskih, to prepoznaju. Tvrtka je ciljano krenula s poslovima čišćenja i održavanja vlastitih poslovnih prostora, a danas predmetnu uslugu pruža otvoreno na tržištu.

SIGURNOST I NADZOR SUSTAVA

Za kompaniju čiji profili usluga i djelovanja pred nju postavljaju najviše sigurnosne izazove, kontrola sigurnosti unutar tvrtke od presudnog je značaja. Prijevoz i obrada novca, osiguranje ljudi i objekata, naoružani djelatnici – sve to zahtijeva svakodnevni angažman Službe za kontrolu sigurnosti koja u Fini GS provodi internu kontrolu procesa, implementaciju sustava kvalitete, zaštitu na radu i informatički nadzor, objašnjava direktor Saša Vrbanac. Služba je i razvojnog karaktera. Jedan od najznačajnijih projekata trenutačno je preuzimanje poslova zaštite zračnih luka, kao najviše razine kompleksnosti u pružanju usluga zaštite. Dio službe čini i detektivska agencija koju je ove godine Fina GS otvorila, a koja djeluje na području businessintelligence usluga.

U vremenu kada se mnogo govori o razvoju modela spinoffa za državne tvrtke, Fina GS dokazuje kako takav model može biti dobar provede li se pravilno. Tvrtka je uspješno transformirana od sektora Financijske agencije u društvo s ograničenom odgovornošću te posluje samostalno postižući zavidne rezultate. Osnovne pretpostavke uspjeha u preokretu poslovanja i postizanja pozitivnog rezultata su okretanje i prilagodba tržištu i tržišnim uvjetima, diversifikacija usluga, restrukturiranje organizacije poslovanja i kontinuirano provođenje operativne učinkovitosti. Vodeći se vlastitim poslovnim credom kako nema viška radnika već samo nedostatka posla, svakodnevno dokazuju kako se i u današnjim izazovnim vremenima može razvijati i stvarati nove vrijednosti.

Kako se model razvoja novih usluga i osvajanja tržišta pokazao ispravnim rješenjem za Finu GS tvrtka i u idućem razdoblju nastavlja istim smjerom. Kao novi dio facility ponude u tijeku je razvoj divizije hrane i pića, koja će za cilj imati pokretanje kvalitetnog lanca restorana društvene prehrane. Druga razvojna odluka nametnula se prirodom vlastitog poslovanja, a to je pokretanje trgovine bankarsko-trezorskom opremom, poput brojača novca, detektora falsifikata, sefova, uplatnih uređaja i slično. Fina GS preuzet će zastupstva kvalitetnih stranih proizvođača, ponajviše iz Europe.

SJEDIŠTE

Fina gotovinski servisi d.o.o.Radnička c.18210 000 Zagreb

telefon / phone :01 64 19 000telefaks / fax :01 64 19 060e - adresa / e - mail :Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.www.finags.hr

Dodatne informacije o Fini GS

MB:02555212OIB:27215039100

Osnivač:Financijska agencija

UPRAVA

• Dušan Tomašević, direktor društva

NADZORNI ODBOR

• Anđelka Buneta, predsjednica Nadzornog odbora• Ivna Šegon, zamjenica predsjednice Nadzornog odbora• Željko Pavić, član Nadzornog odbora

Profil tvrtke na hrvatskom i engleskom jeziku možete pročitati u Liderovom posebnom izdanju na 180 stranica ‘500 najboljih

02. svibanj 2024 07:51