Poslovna scena
StoryEditor

Uspješni poduzetnici usmjerili su svoje snage na izvozni kurs

28. Studeni 2014.
Piše:
Miro Soldić

Pitamo se radi čega je slika hrvatskog gospodarstva loša, crna. Naravno da je lako i točno optužiti politiku ali treba i strateški prepoznati da u Hrvatskoj, u sadašnjoj konstelaciji, teško može biti ekonomskog oporavka jer reforme traže drugačiju strukturu i politiku – poručio je predsjednik Ivo Josipović na svečanoj dodjeli nagrada najboljim menadžerima u 2014. godini u organizaciji Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika (HUM-CROMA).

Josipović je istaknuo kako ne može biti gospodarskog uzleta bez strukturnih reformi te kako baš zbog toga predlaže promjene Ustava, kako bi se otvorio veći prostor za gospodarstvo. Požalio se na društvenu percepciju poduzetnika i investitora koje se često optužuje da samo žele zaraditi, a zaboravlja se da usput otvaraju radna mjesta i dižu privredu. Bez obzira na crnilo oko nas, vjerujem da možemo bolje. Volio bih da naša kultura od crnila postane kultura koja slavi uspjeh – zaključio je Josipović. Čelnik HUM-CROMA-e Vladimir Ferdelji kazao je kako smo u stanju stagflacije i depresije te da nas svakodnevno zasipaju nevjerojatnom količinom isprika.

Po gospodarstvu smo zadnji u EU, a s tim idu i najgori uvjeti privređivanja - naglasio je Ferdelji, dodavši kako se polako uništava i ono malo zdravog gospodarskog tkiva što nam je ostalo. Pojasnio je kako ipak ima još uspješnih poduzetnika koji su usmjerili svoje poduzetničke snage na pravi, izvozni kurs. Ovogodišnji susret će vam predstaviti četrnaest stručnjaka koji postižu natprosječne rezultate, oni su svojim uspjehom zadužili ovo društvo – istaknuo je, također se požalivši na imidž poduzetnika u javnosti.Dodijeljeno je ukupno 14 nagrada u devet kategorija.

U kategoriji velikih poduzeća nagrađen je Mate Štetić iz mesne industrije PIK Vrbovec. U kategoriji srednjih poduzeća dobitnici su Mihalj Novinščak iz čakovečke tvrtke Promming i Jerry Pajić, predsjednik uprave tvrtke Metis iz Kukuljanova. U kategoriji malih poduzeća nagrada je dodijeljena Dragutinu Babiću iz Euromodula i Franji Sobočanu iz tvrtke Sobočan-interijeri.Nagrade za mlade menadžere uručene su Denisu Nemčeviću iz Spider grupe i Matiji Hršaku iz krapinske tvrtke M.I. Hršak.

Za menadžera godine u javnim poduzećima izabran je Dragan Kovačević, a nagradu za najboljeg menadžera poduzeća u inozemnom vlasništvu dobio je Saša Muminović iz tvrtke AquafilCRO.Za poduzetnika godine izabran je Ivan Topčić iz Tim Kabela, dok su nagradu za projekt menadžera godine dobili Sanja Cinkopan Korotaj iz Turističke zajednice Grada Pule i Branko Kovačić iz porečkog Aquaparka.Nagradu za životno djelo dodijeljena je Želimiru Filiću iz Cromarisa kojem će početkom prosinca biti uručena i europska nagrada za izvrsnost u marikulturi, te Dragutinu Žicu iz Marine Punat.

27. travanj 2024 00:08