Poslovna scena
StoryEditor

Viadukt podigao dobit više od 13 posto

14. Veljača 2013.

Viadukt Grupa je u prošloj godini ostvarila dobit prije poreza u iznosu od 3,6 milijuna kuna, što je rast od 13,1 posto u odnosu na godinu ranije, podaci su iz konsolidiranog preliminarnog nerevidiranog financijskog izvješća te tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Grupa je u 2012. ostvarila ukupne prihode od 898,1 milijun kuna, što predstavlja rast od šest posto prema godini prije. Prihodi od prodaje iznose 862,8 milijuna kuna i veći su sedam posto. U tim prihodima udio domaćeg tržišta čini 81,5 posto, a udio inozemnog tržišta 18,5 posto (radovi u BiH). Financijski prihodi iznose 11,2 milijuna kuna i manji su za sedam posto.

Grupa je u prošloj godini povećala ukupne rashode za šest posto, na 894,5 milijuna kuna. Pritom materijalni troškovi bilježe rast od sedam posto, na 583,9 milijuna kuna i čine 65,3 posto ukupnih troškova. Troškovi zaposlenih su smanjeni 2,4 posto, na 139,2 milijuna kuna, dok su financijski rashodi povećani 42,7 posto, na 21,47 milijuna kuna.

Što se tiče očekivanog razvoja tvrtke u idućim razdobljima u izvješću se navodi kako je osnovna djelatnost Viadukta izvođenje radova na infrastrukturnim projektima, a kako su ti radovi pretežito u nadležnosti javnog sektora, odnosno države i regionalnih i lokalnih jedinica uprave i samouprave, neka bolja vremena mogu se očekivati tek povećanjem investicijskih aktivnosti. U izvješću se navodi kako postoje naznake promjene na bolje što daje određeni optimizam.

Napominju i kako su još prije nekoliko godina započeli sa provedbom dva strateška cilja - izlazak na strana tržišta, što je rezultiralo ugovaranjem projekata u Libiji, BiH i Alžiru, te širenje aktivnosti, stjecanje referenci i ugovaranje radova na pomorskim projektima, projektima zbrinjavanja i pročišćavanja otpadnih voda kao i projektima zbrinjavanja komunalnog otpada.

Projekt u Libiji je u zastoju, dok se projekt u BiH privodi kraju, a u Alžiru su počeli sa realizacijom projekta. Također, aktivno obavljaju aktivnosti vezane za Rusiju i Turkmenistan, gdje se otvaraju mogućnosti za širenje na ta tržišta.

Drugi strateški cilj, širenje aktivnosti na pomorske projekte, projekte zbrinjavanja i pročišćavanja otpadnih voda i zbrinjavanja komunalnog otpada uspješno se ostvaruje, ističu u tvrtki. Napominju i kako uz svoju osnovnu djelatnost izgradnje cesta, autocesta, mostova, tunela te održivim širenjem na nova tržišta i nove djelatnosti očekuju stabilno poslovanje u idućem radoblju.

Viadukt Grupu čine matica Viadukt d.d., društva kćeri Viadukt Banovina d.o.o., Viadukt Projekt d.o.o. i Viadukt Konstrukcije d.o.o.

28. travanj 2024 19:29