Poslovna scena
StoryEditor

Vipnet s 2 % manjim prihodima: Nove akvizicije dat će zamah poslovanju

12. Kolovoz 2013.
Piše:
lider.media

U prvoj polovici 2013., Vipnet je ostvario prihode koji su 2,1 posto manji i iznose 190,2 milijuna eura, a bez negativnog utjecaja tečajne razlike prihodi bi na razini pola godine bili veći za 0,7 milijuna eura, javljaju iz kompanije.

Konsolidirana EBITDA u prvom je polugodištu 2013. jednaka kao u istom razdoblju lani te iznosi 60,8 milijuna eura zbog manjih troškova poslovanja i većih ostalih poslovnih prihoda. Konsolidirana operativna dobit je u odnosu na prvo polugodište 2012. godine porasla za 2,9 posto i iznosi 28 milijuna eura.

- Ovakvi rezultati svoju objektivnu vrijednost dobivaju tek kada ih stavimo u kontekst kretanja na telekomunikacijskom tržištu u prvoj polovici 2013. godine. Nastavljamo s fokusom na razvoj kompanije pa će 4 akvizicije poduzete u ovoj godini dati dodatni zamah brzorastućim segmentima poslovanja – rekao je Mladen Pejković, predsjednik Uprave Vipneta.

Broj kućanstava koja koriste Vipnetove fiksne komunikacijske i tv usluge u prvom je polugodištu ove godine porastao na 179,3 tisuće, što je za 15,9 posto više u odnosu na isto razdoblje lani. Broj fiksnih broadband linija je u odnosu na prvo polugodište 2012. godine porastao za 25,6 posto, dok je broj fiksnih glasovnih usluga u istom razdoblju porastao za 24,3 posto. Kombinacijom usluga kabelske televizije, IPTV-a i satelitske televizije, Vipnet je u prvom polugodištu ove godine ostvario porast od 9,8 posto.

Nastavljen je trend rasta usluga baziranih na pametnim telefonima u odnosu na pakete koji uključuju samo osnovne usluge. Tako je broj pretplatnika mobilne telefonije u prvom polugodištu 2013. u odnosu na isto razdoblje lani porastao za 4,3 posto, dok je broj prepaid korisnika u istom razdoblju smanjen za 9,2 posto. U odnosu na prvo polugodište 2012., broj korisnika mobilnog broadbanda porastao je za 6,8 posto. Ukupan broj korisnika u mobilnoj mreži iznosi 1,9 milijuna.

Prosječni mjesečni prihod po korisniku (ARPU) u prvom polugodištu ove godine smanjen je za 3,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani i iznosi 11,7 eura, što je posljedica regulatornog smanjenja cijene terminacije poziva. Istovremeno, prosječni prihod po liniji (ARPL) u prvom je polugodištu zbog utjecaja većeg broja korisnika s osnovnom uslugom satelitske televizije smanjen za 3,2 posto u odnosu na prvo polugodište 2012. godine te iznosi 23,1 eura.

Vipnet je u prvom polugodištu 2013. investirao 29,1 milijuna eura, što je smanjenje od 3,6 posto u odnosu na prvo polugodište 2012. godine zbog završetka izgradnje poslovno-tehnološkog centra na Žitnjaku.

Konsolidirane financijske rezultate Vipneta objavila je danas Telekom Austria Grupa u Beču.

28. travanj 2024 13:01