Poslovna scena
StoryEditor

Vjerovnici Diokija prihvatili stečajni plan

04. Ožujak 2014.

Vjerovnici Diokija na današnjem su stečajnom ročištu prihvatili stečajni plan te ovlastili stečajnu upraviteljicu Mariju Vujčić Turkulin da nastavi pregovore s britanskim investitorom Davon Trading & Finance Limited koji je iskazao interes za ulaganje u Dina Petrokemiju.

Stečajna upraviteljica ovlaštena je nastaviti započete i pokrenuti nove sudske procese kako bi uvećala stečajnu masu, kao i za prodaju neopterećene imovine Diokija.

Vjerovnici su potvrdili i ranije donijetu odluku Odbora vjerovnika o nastavku realizacije ugovora o (fizičkom) uklanjanju objekta Etilen na zagrebačkom Žitnjaku te o prodaji dijelu pokretnina manje vrijednosti.

U vezi Dina Petrokemije, koja je u stopostotnom vlasništvu Diokija, stečajna upraviteljica ovlaštena je nastaviti pregovore s Davon Trading & Finance Limitedom, koji zastupa svoga glavnog dioničara, kazahstansku tvrtku "Kazakh Oil Trans World Group".

Kako je rečeno na današnjem ročištu, Devon prihvaća uvjete predstečajne nagodbe Dina Petrokemije i namirenje vjerovnika kako je predviđeno tom nagodbom, a sa Zagrebačkom bankom i HEP-om je načelno dogovorio otkup potraživanja koje imaju od Dine.

Devon, kako je rečeno, namjerava steći dionice Dina Petrokemije sukladno financijskom i operativnom planu pripremljenom za predstečajnu nagodbu i otkupiti vlasnički udio od Diokija te povećati temeljni kapital Dina Petrokemije uplatom 12 milijuna eura koji će se koristiti za pokretanje proizvodnje.

U okviru stečaja Diokija, danas su utvrđene tražbine vjerovnika. U prvom višem isplatom redu, koji se odnosi na potraživanja radnika, priznato je 102,4 milijuna kuna, a u drugom 1,42 milijarde kuna. Pored toga, rezervirano je 120,4 milijuna kuna, a neispitano je 174,2 milijuna kuna. Tako je sveukupno priznato 1,52 milijarde kuna od prijavljenih gotovo dvije milijarde kuna.

Među najvećim Diokijevim vjerovnicima su Hypo Alpe Adria Bank, HEP, Zagrebačka banka, Ina, Prirodni plin, bankarska grupacija Intesa Sao Paolo, Raiffeisen Bank Austrija i drugi.

Stečaj Diokija otvoren je 27. studenoga prošle godine nakon neuspjeha predstečajne nagodbe.

27. travanj 2024 17:21