Poslovna scena
StoryEditor

Vlasnik Karlovačke pivovare preuzeo 97 posto Pivovarne Laško

18. Siječanj 2016.

Nizozemski koncern Heineken objavio je u ponedjeljak da je velika većina malih dioničara Pivovarne Laško prihvatila njegovu ponudu o otkupu njihovih dionica

Time je Heineken svoj vlasnički udio u slovenskoj pivovarskoj industriji povećao s 43,49 na 96,92 posto. Ponuda Heinekena da dionice manjinskih dioničara preuzme po istim uvjetima i cijeni kao i dionice banaka i fondove koje je kupio prošle godine važila je do 15. siječnja i uspjela je, objavio je Heineken. Time je njegov vlasnički udio povećan na 96,92 posto pa se preuzimanje Pivovarne Laško, koja ima dvije velike pivovare u Laškom i Ljubljani, smatra uspješnim po slovenskom zakonu o preuzimanjima.

Ponudu Heinekena prihvatila je i uprava Pivovarne Laško na čelu s Dušanom Zorkom, prodavši svoje dionice koje su plaćene po cijeni 25,56 eura za dionicu. Heineken je tako osigurao i otplatu 185 milijuna eura kredita koje su imale obje pivovare prema bankama, osiguravši jačanje svoje regionalne pozicije, uz zadržavanje već postojećih brendova pivovara na lokalnom tržištu.

Slovenska industrija piva i mineralnih voda morala je biti prodana nakon što je zadnjih godina većinom prihoda servisirala visoke financijske obveze prema bankama, koje su joj morale odgađati rokove otplate i nakon što je lani u prvoj polovici godine njena dobit smanjena na skoro četvrtinu - na 5,5 milijuna eura.

01. listopad 2022 13:40