Poslovna scena
StoryEditor

Vrdoljak: Model korporativnog upravljanja Ine mora se promijeniti

24. Lipanj 2014.
Piše:
liderhrt

Glavna skupština dioničara Ine dala je potporu financijskom izvješću o poslovanju u prošloj godini i odluci o pokriću gubitka iz 2013. u iznosu od 1,63 milijarde kuna, te razrješnicom potvrdila mandat članovima Uprave.

Skupština se nije bavila sporom glavnih suvlasnika, Mol-a i Vlade, u vezi s dioničkim ugovorom i modelom upravljanja kompanijom, na koji će utjecati nedavna presuda Vrhovnoga suda i međunarodna arbitraža.

Čelnik Uprave Zoltan Aldot istaknuo je kako Ina povećava ulaganja. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak je rekao kako je problem model korporativnog upravljanja koje se mora promijeniti, što je potvrdilo i hrvatsko pravosuđe.

- Rafinerije su strateški objekti RH i želim zaštititi svaki nacionalni interes. Zakon o Ini ćemo vrlo oprezno analizirati i ukoliko je potrebno izmijeniti - rekao je Vrdoljak.

Premijer Zoran Milanović jučer je izjavio da ne očekuje mnogo od današnje skupštine Ine, no ponovio je da se hrvatski nacionalni interes u Ini može zakonski zaštititi.

U pozivu za glavnu skupštinu, objavljenom 16. svibnja, navodi se da je 2013. za Inu bila teška godina s obzirom na negativna gospodarska kretanja i nepovoljna kretanja potražnje na ključnim tržištima Hrvatske, BiH i Slovenije, dok se situacija u Siriji također kretala u negativnom smjeru. Na financijske rezultate prošle godine, stoji u obrazloženju prijedloga odluke o pokrivanju gubitka, velikim su dijelom utjecali i vanjski i izvanredni faktori.

"Konstantno prateći stanje u Siriji izvršili smo ispravak vrijednosti sirijske imovine uzimajući u obzir produžene političke i sigurnosne rizike. Spomenuto umanjenje primijenjeno je kako bi se osiguralo fer vrednovanje imovine u Siriji, čime je dobit iz osnovne djelatnosti smanjena za 1,5 milijardi kuna (...) S obzirom na ostvarene gubitke i općenito nepovoljna kretanja europskog rafinerijskog okruženja umanjili smo vrijednost imovine rafinerija i marketinga za 738 milijuna kuna. Retrogradni porezi vezani za vlastitu potrošnju rafinerija koje je donijela Porezna uprava dodatno su opteretili rezultat za 220 milijuna kuna", objašnjenja su prošlogodišnjeg gubitka iz poziva za skupštinu.

14. svibanj 2024 09:48