Poslovna scena
StoryEditor

Za dva tjedna donijet ćemo više, tržišne cijene ambalažnog otpada

05. Prosinac 2013.
Piše:
lider.media

Biti na čelu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u najmanju je ruku izazovno. Osim što treba popraviti imidž Fonda okaljan zbog raznih malverzacija, rad u Fondu zahtijeva stručnost, veliki angažman, motivaciju svih potencijala radi ostvarenja zadanih ciljeva i ispunjenje važne uloge koja mu je dodijeljena u uspostavi sustava gospodarenja otpadom. Jer vremena za odgodu i letargiju više nema. O tome, promjenama koje se uvode, projektima i načinima sufinanciranja razgovaramo s novim direktorom Fonda Svenom Müllerom. On je, kako sam kaže, entuzijastičan i savršeno spreman - odlučan da neke stvari promijeni.

Koliko se ove godine ukupno uložilo u projekte, koji su najveći? 

- Samo u ovoj i prošloj godini Fond je odobrio više od 250 milijuna kuna za oko 500 projekata i ukupna investicija tih projekata kreće se oko 900 milijuna kuna. U zaštiti okoliša prioritet je uspostava cjelovita sustava gospodarenja otpadom, sufinancira se sanacija odlagališta komunalnog otpada, gradnja centara za gospodarenje otpadom (CGO), pretovarnih stanica, reciklažnih dvorišta... Još od 2005. Fond je s jedinicama lokalne samouprave (JLS) počeo sklapati ugovore o sanaciji. Odobreno je oko 1,5 milijardi kuna, a do sada je povučena tek trećina sredstava - oko 500 milijuna. Nažalost, to je pokazatelj lošeg vođenja sustava. Novac je namaknut, a spremnih projekata nema. Od 300 odlagališta u Hrvatskoj, 100-tinjak je sanirano, a 30-ak je u sanaciji. Napravilo se premalo, i to želimo promijeniti. Do kraja 2018. sva odlagališta moraju biti sanirana i mora biti uspostavljen sustav gospodarenja otpadom kroz CGO.

Što se konkretno učinilo od srpnja, kada je donesen novi zakon o održivom gospodarenju otpadom?

- Fond je prihvatio 120 zahtjeva za nabavu komunalne opreme te za to odobrio 28 milijuna kuna. Odobreno je i 58 milijuna kuna za nabavu 95 komunalnih vozila, a namaknuli smo i 12 milijuna kuna za sufinanciranje gradnje reciklažnih dvorišta. Politika je Vlade jasna i rukovodi se i direktivama EU i zrelim promišljanjem o tome da gospodarenje otpadom ponajprije ima veze s kvalitetom života, osnovnom higijenom i tretmanom otpada kao sirovinom. Uspostava sustava i edukacija prioriteti su Fonda. U dijelovima gdje je to moguće, treba potaknuti gospodarstvo da s vremenom preuzme aktivnu i samoodrživu ulogu u gospodarenju otpadom. Nije namjera da mi cijelo vrijeme sufinanciramo nešto što je samo po sebi ekonomski održivo.

>>>  Ostatak intervjua pročitajte u tiskanom izdanju Lidera

21. svibanj 2024 03:21