Poslovna scena
StoryEditor

Za projekt ‘Smart Island‘ zainteresirane dvije kompanije

01. Svibanj 2016.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Otok Krk planira do 2030. postati prvi energetski neovisni dio Hrvatske bez emisije ugljikova dioksida i potpuno dobivati energiju iz obnovljivih izvora.

U tome će mu pomoći, otkrivaju dobro upućeni izvori, velike svjetske energetske kompanije. Zasad su dvije zainteresirane, a navodno se pojavljuje i treća koja je iskazala interes. U ovom trenutku nije moguće saznati konkretna imena kompanija, osim da razmišljaju uzeti Krk kao svoj pilot-projekt ‘Smart Island‘ te da su pregovori u tijeku.

– Velike kompanije pokušavaju napraviti autonomne energetske sustave, a otoci su najlogičniji izbor. Koncept se poslije može primijeniti i na gradove. Sve razumne zemlje rade na tranziciji u postfosilno društvo, a u Hrvatskoj to radi samo otok Krk – ističe Vjeran Piršić, predsjednik udruge Eko Kvarner i suosnivač energetske zadruge Otok Krk koja svoj otok vidi kao energetski samodostatan, čije stanovništvo živi u energetski učinkovitim naseljima, gdje zgrade proizvode energiju, voda se prikuplja, reciklira i racionalno upotrebljava, a organski otpad kompostira i energetski iskorištava.

Krene li sve kako je planirano, do kraja godine Krk bi se trebao pridružiti velikim svjetskim pilot-projektima neovisnih otoka, kao što su energetski potpuno samoodrživ danski otok Samsø, škotski Eigg ili kanarski El Hierro.

19. travanj 2024 02:44